blažena Ivana Emilija de Villeneuve – redovnica

Ivana Emilija de VilleneuveBlažena Jeanne Emilie de Villeneuve se je rodila leta 1811 v Tuluzu v Franciji. Umrla pa je 2. oktobra 1854 v Castres-u (kastreju). V družini je prejela krščansko vzgojo. Ko ji je bilo 14 let ji je umrla mama, po treh letih pa še sestra. Obe smrti sta močno zaznamovali njeno življenje, saj je spoznala, da človek ne živi samo na tem svetu. Odločila se je, da vstopi k sestram usmiljenkam, z željo, da gre v misijone. Oče pa jo je prosil naj vstop v redovništvo preloži za nekaj časa. Medtem ko je pomagala očetu je s pomočjo nadškofa v mestu Alby sama ustanovila nov red za pomoč mladim in otrokom v domačem kraju. Namen reda, ki ga je ustanovila, je pomagati vsem, ki potrebujejo pomoč.
Vir

Jeanne Émilie De Villeneuve je bila rojena leta 1811 v Franciji. Preko staršev je v otroštvu prejela močne vrednote. V kasnejših letih, po materini smrti, je prevzela navado, da je vse svoje stiske, veselja in odločitve zaupala Mariji. Začela se je posvečati revežem, bolnikom, zapornikom in prostitutkam, in sicer, da bi jim pokazala, da jih Bog ljubi, in da bi jim povrnila dostojanstvo.

Tudi kongregacijo, ki jo je ustanovila leta 1836, je posvetila vzgoji revnih deklic, bolnim in drugim ubogim. Svoje sestre je želela imeti predvsem tam, kjer Jezus ni bil poznan in ljubljen. Tako je skupnosti med drugim kmalu odprla v Senegalu, Gambiji in Gabonu. Po njeni smrti se je kongregacija razširila tudi v Latinski Ameriki, v zadnjih desetletjih pa se je odprla tudi prva skupnost na azijski celini, na Filipinih. Émilie je umrla zaradi kolere leta 1854. Za blaženo jo je leta 2009 razglasil zaslužni papež Benedikt XVI.
Vir