blažena Marija Alfonsina Danil Ghattas – redovnica

22. novembra je bila v baziliki Oznanjenja v Nazaretu za blaženo razglašena ustanoviteljica reda dominikanskih sester jeruzalemskega svetega rožnega venca, Maria Alfonsina Danil Ghattas.
Sestra Maria Alfonsina se je rodila leta 1843 v Jeruzalemu v krščanski družini z devetnajstimi otroki. Že zelo zgodaj je prisluhnila klicu v posvečeno življenje in mu zvesto sledila kljub začetnim nasprotovanjem njene družine.
Osnovala je kongregacijo krajevnih žena, ki naj bi bile deležne verske vzgoje, da bi preko nje premagale nepismenost in s tem izboljšale položaj žensk v deželi, kjer je Jezus govoril o dostojanstvu. Osrednja misel te nove duhovnosti in močne predanosti blaženi Devici Mariji je bila molitev rožnega venca, ki ga je sestra Maria Alfonsina  molila ves čas, rožni venec je bil njeno življenje, njen izvir milosti.
Razglasitev sestre  Marie Alfonsine za blaženo je še posebej pomembno za katoliško skupnost v Sveti deželi, obenem pa je to povabilo, da vedno, s trdnim upanjem, zaupamo v Božjo previdnost in materinsko zaščito Device Marije.
Vir

Maria Alfonsina Danil Ghattas (Sultaneh) se je rodila v Jeruzalemu leta 1843. Pri petnajstih letih je vstopila v samostan sester sv. Jožefa od prikazanja. Njeno poslanstvo je bilo delo z mladimi dekleti in z materami. Poučevala jih je o veri in jih povezala v bratovščine, ki v Jeruzalemu obstajajo še danes. Gojila je posebno mistično bližino z Božjo Materjo. O Marijinih prikazanjih je po navodilu duhovnega voditelja pisala dnevnik, ki je postal znan po njeni smrti. Te mistične izkušnje so jo tudi pripeljale do odločitve, da je kasneje navkljub mnogim težavam ustanovila novo sestrsko kongregacijo, posvečeno rožnemu vencu.
Maria Alfonsina je umrla leta 1927, in sicer medtem, ko je molila rožni venec. Zadnje besede, ki jih je razločno izgovorila, so bile: »…zdaj in ob naši smrtni uri.« Tudi njo je za blaženo razglasil Benedikt XVI. leta 2009.
Vir