sveta Marija Ana Cope – redovnica

Marija Ana CopeMarija Ana Cope je delovala med gobavci na pacifiškem otoku Molokaj, kjer so jo klicali »mama z Molokaja«. Rodila se je 23. januarja 1838 v Heppenheimu v Nemčiji, a je komaj dveletna s svojo družino prišla v bližino ameriškega mesta New York in tam preživela mladost. Štiriindvajsetletna je postala redovnica pri sestrah frančiškanskih tretjerednicah iz Sirakuz. Zaradi svojih izrednih darov je že leta 1877 postala vrhovna predstojnica te družbe. Kmalu potem je škof iz Honoluluja prosil, naj bi redovnice prišle na otok Molokaj in skrbele za gobavce. Kakšno je bilo tam misijonsko požrtvovalno delo, poznamo iz življenjepisnega romana W. Hünermanna Oče Damijan, ki je izšel v slovenščini leta 1943 in 1981 tudi v Kopru, kot podlistek pa je izhajal tudi v Družini. V knjigi je na strani 227 (oziroma 262) omenjeno, da so prišle sestre k takrat že zelo bolnemu očetu gobavcev, ki je zdaj od leta 1995 že blaženi in od leta 2009 sveti Damijan de Veuster, a je umrl leta 1889 kmalu po prihodu sester.
Postopek za beatifikacijo »mame z Molokaja« se je začel leta 1975 sporazumno z njeno redovno družbo v ZDA in škofom iz Honoluluja. Napredoval je zelo hitro: njene svetniške kreposti so bile uradno v navzočnosti papeža Janeza Pavla II. priznane 19. aprila 2004, prav tako pa tudi potrebni čudež 20. decembra.
Goduje 9. avgusta.
Vir

Marija Cope se je rodila 1838 v Heppenheimu v Nemčiji. Ko ji je bilo eno leto, so jo prinesli v Združene Države Amerike.« Leta 1862 je vstopila v tretji Frančiškov red. Kot vrhovna predstojnica je sprejela klic, naj gre skrbeti za gobavce na Havaje in nazadnje na otok Molokai, kjer je prav tako v nesebični skrbi za dekleta, katerih starši so bili gobavci in za žene, odprla hišo. Nato pa je zadnja leta njegovega življenja, skrbela za patra Damijana de Veustera. »Ona je svetal ter trden zgled najboljše katoliške tradicije služenja sestram in duha njenega dragega svetega Frančiška.«
Vir