sveta Tekla – devica in mučenka

Tekla Imena: Tekla, …

Tekla je bila v prvih krščanskih časih znana in češčena svetnica. Rodila se je okrog leta 30 po Kristusu v Mali Aziji, nekako takrat, ko je Gospod javno nastopil. Bila je nadarjena in zelo izobražena. Mlado so starši zaročili z uglednim, lepim in bogatim Tamirom. Tedaj pa je na svojih misijonskih potih prišel v Ikonij, kjer je bila Tekla doma, apostol Pavel z Barnabom. Legenda pravi, da je stanoval v hiši prav blizu Teklinega rojstnega doma pri spreobrnjenem poganu Oneziforju.

Tako je Tekla apostola Pavla sama slišala; še več pa so ji povedale prijateljice, ki so hodile apostola poslušat. Spoznala je krščanstvo. Globoko ji je segel v dušo Pavlov nauk o devištvu. Sklenila je ostati devica, začela na razne načine mrtvičiti svoje telo in se odtegovati ženinu. Slednjič je njemu in staršem razodela, da je kristjanka in da hoče ostati devica.

TeklaKo so Pavla vrgli v ječo, je z darovi pridobila ječarja, da ji je dovolil obiskovati apostola. V ječi jo je Pavel krstil. Ker ni privolila v možitev, jo je oče izročil sodniku, naj jo s strahovanjem pripravi do drugih misli. Sodnik jo je vrnil staršem. Ko so Pavla izpustili iz ječe, je Tekla hitela za njim. Ženin je poslal za njo svoje hlapce in ti so jo privedli domov. Oče jo je zatožil, da je kristjanka. Obsodili so jo, da bo živa sežgana. Ogenj se je ni dotaknil. Spet je šla za Pavlom. V sirski Antiohiji so jo obsodili na smrt, vendar je bila čudežno rešena iz najrazličnejših smrtnih muk.

 Sodnik jo je končno oprostil in Tekla se je naselila v samoti ob južni obali Male Azije, si postavila kočo iz protja in ila in tam živela do smrti. Umrla je stara 90 let. Kljub temu da je umrla naravne smrti, ji je zaradi prestanih mučenj papež Benedikt XIV. slovesno potrdil častni naslov mučenke. Njen velik častilec je bil sv. Ambrož in jo je v svojih spisih dajal za zgled Bogu posvečenim devicam.
Goduje 23. septembra.
Vir