sveti Anton Primaldo in drugi otrantski mučenci

Anton Primaldo in tovarišiMučenec Anton Primaldo je bil skupaj z 800 someščani leta 1480 v južnoitalijanskem mestu Otranto pobit s strani muslimanov. Bili so delno brutalno umorjeni med napadom otomanske flote na mesta na peti italijanskega škornja, saj so zavrnili prestop v islamsko vero.
Pred tem so Turki leta 1453 zavzeli Konstantinopol. Posledično je grozilo, da bodo nadaljevali proti zahodu in pošiljali svoje flote proti Italiji. V juliju 1480 so ob močnem obstreljevanju zavzeli  apulijsko mesto Otranto na zunanji strani pete italijanskega škornja in začeli s klanjem v stolnici, kamor so se zatekli duhovniki s kakimi 100 prebivalci. Zatem so zahtevali od mestnega vodstva, naj naroči čevljarju  Antoniu Pezzulla, imenovanemu tudi “Primaldo” , naj se preda in prestopi v islam. Po zavrnitvi, ki jo je izrekel 14. avgusta skupaj z več kot 800 someščani, je bil Primaldo obglavljen.
Ko je leto kasneje Alfonz Aragonski osvobodil Otranto, so telo Antonia Primalda skupaj z ostalimi 800 nestrohnjenimi trupli po tedanji tradiciji pokopali v mestni stolnici. Leta 1771 je njihovo češčenje z dekretom potrdil papež Klemen XIV.
450 let kasneje se je postopek nadaljeval. Na slovesni maši 31. julija 2007 v katedrali v Otrantu so bili uradno potrjeni kot mučenci.  Z dekretom je 20. decembra 2012 papež Benedikt XVI. priznal čudežno ozdravitev na priprošnjo blaženega Primalda. S tem je bila odprta pot za kanonizacijo.  11. februarja 2013 je sledil konzistorij za pripravo slovesnosti razglasitve, ki je potekala 12. maja 2013.

Vir

Lokacija:  [mappress mapid=”71″]