sveti Gašper Bertoni – duhovnik

Gašper BertoniRodil se je 9. oktobra 1777  v Veroni, umrl pa 12. junija leta 1853 prav tako v Veroni.
Duhovnik, upravnik Inštituta kanosijank, ki so skrbele za šolanje in vzgojo mladih. Leta 1816 je ustanovil skupnost  „Padri Stimmatini" za dušno oskrbo in ljudske misijone.
Gašper – zakladnik, druga razlaga: ljubeznivi učitelj (prav tako perzijsko) 
Vir

Sveti Gašper Bertoni se je rodil v Veroni, mestu na severu Italije, 09. oktobra leta 1777. Očetu je bilo ime Frank, materi pa Brunora. Krstil ga je njegov stric Jakov Bertoni, župnik v cerkvi svetega Pavla v Veroni. Vsa družina je bila globoko verna. V tem času je bilo mesto prizorišče vojne med francoskimi in avstrijskimi četami. Zaradi tega je mesto doživljalo stiske lakote, brezvladja in libertinizma, ranjenci so preplavili bolnišnice, revni otroci niso imeli šol, mladina je bila izgobljena in pozabljena, duhovščina pa je trpela zaradi vpliva nezdravega okolja. Ko mu je bilo enajst let, je pri slovestnosti prvega svetega obhajila začutil željo, da se posveti Božji službi. Pri osemnajstih je vstopil v semenišče. V času prvega leta študija je doživel invazijo francoske vojske 1. junija 1796. Ta dogodek je povsem spremenil smer njegovega življenja. Pri triindvajsetih je postal duhovnik. To je bilo 20. septembra leta 1800. Po posvetitvi so mu zaupali pastoralo mladine. Ustanovil je oratorij "Marijina vojska" za družbeno in versko vzgojo mladih. Z odlokom cesarja Napoleona je bilo prepovedano delovanje vseh društev. Leta 1810 ga je škof imenoval za rektorja semenišča. V tem času je bil papež Pij VII. Napoleonov zapornik. To se je čutilo v celi Cerkvi. Semenišča so bila v globoki krizi. Sveti Gašper je skrbel za zadovoljiv študij in zdravo pobožnost v semenišču. V kratkem času je veliko dosegel. Sam je imel bogastvo mističnih darov. Cenjen je bil kot duhovni spremljevalec. Prav tako je slovel kot značajen svetovalec. Prihajali so ljudje iz najbolj oddaljenih pokrajin, vlada in škofje so želeli njegove nasvete. Prav tako je bil tudi izvrsten pridigar, tako da je iz Vatikana dobil naziv "apostolski misijonar".
Pri petintridesetih letih so se začeli resne težave z zdravjem. Tako je v postelji trpel in deloval ves čas svojega dolgega življenja. Gašper je umrl kot svetnik 12. junija leta 1853, star skoraj 76 let. Za svetnika ga je razglasil papež Janez Pavel II. 1. novembra leta 1989.
Vir