sveti Jakob Berthieu – duhovnik, redovnik in mučenec

Jakob BerthieuMalgaški mučenec Jakob (Jacques) Berthieu (1838–1896) je umrl, ko je spremljal begunce, ki so se umikali pred napadom sovražnega plemena. Francoski misijonar na Madagaskarju je pet let deloval v miru, nato pa se je pričelo gibanje za neodvisnost. Zaradi oboroženih uporov v raznih plemenih se je moral premikati iz kraja v kraj.

Jakob je bil devet let škofijski duhovnik, nato pa se je pri petintridesetih letih odločil za vstop v Družbo Jezusovo. Še preden je končal noviciat, je bil določen za misijon na Madagaskarju. Redovne zaobljube je izrekel, tik preden je odpotoval na svoje prvo delo na otok Sainte-Marie. Imel je kateheze za otroke, delil je zakramente in skrbel za bolne. Marca 1880 je francoska vlada izgnala jezuite in jih prisilila, da so zapustili otok. Sledilo je nemirno obdobje, ko se je umikal iz otoka na otok, saj so različni uporniki napovedali vojno Franciji, kar je precej okrnilo možnost delovanja francoskega duhovnika. Nekaj časa se je posvetil pridelavi hrane, saj ni mogel izvrševati svojega duhovniškega poslanstva. Ko je bil leta 1885 podpisan sporazum, so se razmere izboljšale. Jakob je ponovno odprl misijonsko postojanko v kraju Ambositra. Decembra 1891 je pričel z oznanjevanjem v pokrajini Anjozorofady, nedaleč na severu od glavnega mesta Tananarive.

Imel je 18 postaj, ki jih je obiskoval, delo pa je bilo še vedno pogosto prekinjeno zaradi novih spopadov. Leta 1895 so ga pregnali malgaški uporniki. Komaj se je uspel vrniti, že se je začela nova vstaja med pripadniki plemena Menalamba. Ko so se boji preveč približali, je krajevni francoski poveljnik 25. maja ukazal umik prebivalstva iz vasi, da bi se izognili nevarnosti. Nato so 6. junija Jakobu svetovali, naj spremlja svoje ljudi v glavno mesto Tananarive.

Kmalu po odhodu so jih napadli Menalambanaci in jih razkropili. Zatočišče so iskali po okoliških vaseh. Jakob je z nekaj drugimi begunci sicer našel zatočišče, a so jih že naslednji dan našli napadalci in misijonarja ujeli. Slekli so mu talar in ga pretepali s palicami, nato pa peš odgnali do vasi, kjer je bil njihov vodja. Jakob je zavrnil njegovo ponudbo, da mu prizanesejo, če se odpove svoji veri in postane svetovalec Menalambancev. Rekel je, da raje umre, kot da bi se odpovedal svoji veri. Več mož ga je hkrati napadlo s palicami. Udarec na glavo je bil zanj smrten. Napadalci so njegovo truplo vrgli v reko in ga nikoli več niso našli.
Vir

sveti Jakob Berthieu - duhovnik, redovnik in mučenec»Jakoba Berthieua, ki je bil rojen leta 1838 v Franciji, je že zelo zgodaj osvojil Jezus Kristus«, saj je v želji za zveličanje duš, pustil župnijo, v kateri je deloval ter vstopil k jezuitom, kjer je hotel za večjo Božjo slavo prehoditi ves svet. Poslan je bil na otok Svete Marije in za tem na Madagaskar, kjer se je kot neutrudni pastir boril proti krivičnosti, hkrati pa skrbel za uboge in bolne. V svojem delovanju, ko je postal ves vsem, je zajemal moč iz molitve in ljubezni do Jezusovega Srca. Mučeništvo je pretrpel leta 1896. Sveti oče je prvo predstavitev zaključil z besedami: »Da bi njegova priprošnja v tem Letu vere prinesla sadove Madagaskarju in afriški celini. Bog blagoslovi malgaško ljudstvo!«
Vir

Francoz Jakob Berthieua je v želji za zveličanje duš pustil župnijo in vstopil k jezuitom, kjer je hotel za večjo Božjo slavo prehoditi svet. Poslali so ga na otok Svete Marije in na Madagaskar, kjer se je kot neutrudni pastir boril proti krivičnosti, hkrati pa skrbel za uboge in bolne. V svojem delovanju je zajemal moč iz molitve in ljubezni do Jezusovega srca. Mučeništvo je pretrpel leta 1896.
Vir