sveti Salomon Leclercq – duhovnik, redovnik in mučenec

sveti Salomon Leclercq - duhovnik, redovnik in mučenec

Salomon Leclercq, mučenec iz reda bratov krščanskih šol. Njegovo svetno ime je bilo Guillaume Nicolas Louis. Rodil se je v škofiji Arras 14. novembra 1745. Obiskoval je trgovsko šolo, ki so jo vodili bratje, katerim se je kasneje pridružil tudi sam. Njegov oče je želel, da bi ga sin nasledil pri njegovem trgovskem delu. Takoj po končanem izobraževanju ga je poslal delat k raznim trgovcem. Prišel je v Pariz, kjer pa mu okolje ni odgovarjalo. Po vrnitvi domov je očetu izrazil željo, da bi rad sledil zgledu svojih nekdanjih učiteljev. Tako je leta 1767 vstopil v noviciat. Pet let kasneje je izpovedal večne zaobljube. V naslednjih letih se je posvetil poučevanju. Nekaj časa je sam vodil noviciat. Leta 1787 je bil imenovan za tajnika generalnega kapitlja, po katerem je ostal v vodstvu svojega reda.

Zatem pa so prišla nemirna leta revolucije. Leta 1791 so bili bratje prisiljeni zapustiti svojo hišo. Leclercq je bil edini, ki je ostal, da bi jo branil. Četudi je bil v civilu, ni ostal neopažen. 15. avgusta 1792 je bila njihova hiša zajeta, sam pa je bil aretiran. Kot jetnika so ga odpeljali v karmeličanski samostan, na vrtu katerega je bil nekaj dni kasneje, 2. septembra, barbarsko umorjen. Na istem mestu je bilo v tistih letih ubitih 166 duhovnikov in redovnikov. Njihova telesa so bila odvržena v vodnjak.

Le nekaj dni pred smrtjo je brat Salomon napisal eni svojih sester: »Trpimo z veseljem in hvaležnostjo za križe ter bridkosti, ki so nam poslani. Jaz nisem vreden, da bi trpel Zanj, glede na to, da doslej nisem izkusil ničesar slabega, medtem ko obstaja toliko izpovedovalcev vere v težavah.
Vir

Salomone Leclercq je bil francoski duhovnik iz reda bratov krščanskih šol. Po treh letih od začetka francoske revolucije, ko je imel 47 let, je bil postavljen pred izbiro: ali priseči zvestobo ustavi ali pa plačati posledice zavrnitve. Leclercq se je kakor mnogi drugi duhovniki, redovniki in redovnice temu nasilju uprl, kar ga je pripeljalo do smrti. Umrl je kot mučenec leta 1792 v Parizu.
Vir