blažena Anna Maria Adorni – redovna ustanoviteljica

Anna Maria AdorniV nedeljo 2.oktobra 2010 je v italijanskem mestu Parma potekala beatifikacija Božje služabnice Anne Marie Adorni, ustanoviteljice Kongregacije služabnic Brezmadežne Marije ter Inštituta dobrega pastirja. Slovesnost je v papeževem imenu vodil prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov nadškof Angelo Amato, ki je v pogovoru za naš radio izrazil prepričanje, da beatifikacija Anne Marije Adorni prinaša posebno sporočilo tako za služabnice Brezmadežne kakor tudi za nas vse. Spodbuja nas namreč k pozornosti na potrebe naših bližnjih bratov in sester.

Za služabnice Brezmadežne Marije pa je beatifikacija božje znamenje za njihov dragocen apostolat ljubezni. Zveste svoji karizmi služabnice tudi v današnjem času po Amatovih besedah pomagajo dekletom in mladim ženskam, italijankam in tujkam, v težkih situacijah, v katerih so pogosto brez pomoči družine. Nadalje je nadškof Amato dejal, da ima svetost krščenih pozitiven vpliv na družbo. »Skorajšnja blažena, skupaj s svojimi duhovnimi hčerami, predstavlja Kristusovo ljubezen in ljubezen usmiljenega Samarijana, saj se je v svojem življenju sklanjala k zapornicam ter jim pomagala, da so se zmogle z zaupanjem ponovno vključiti v družbo.« Služabnice Brezmadežne Marije so za svoje delo prejele pomembno priznanje. 13. junija 2008, ob tradicionalnem prazniku svetega Hilarija, jim je parmski župan za njihov poseben prispevek k povečanju ugleda mesta ter izboljšani kakovosti življenja njenih prebivalcev podelil uradno državno priznanje ter zlato medaljo.

Anna Maria Adorni se je rodila 19. junija 1805 v Fivizzanu. Po očetovi smrti se je preselila v Parmo, kjer je kot guvernanta delala pri družini Ortalli. Leta 1826 se je poročila z Antonijem Bottijem in v zakonu se jima je rodilo šest otrok. Vsi razen enega, ki je kasneje postal benediktinec, so umrli v svojih najnežnejših letih. Pri 39-ih letih je Anna Maria postala vdova in se v apostolatu za rehabilitacijo zapornic posvetila Gospodu. Mnoge zapornice, ki so se po prestani zaporni kazni želele vrniti na pravo pot, za to niso imele možnosti, saj so bile brez nastanitve, hrane, pomoči in vodstva. Da bi odgovorila na to veliko potrebo, je Anna Maria s pomočjo nekaterih žensk ustanovila prvo skupino svojega inštututa. Najele so hiše, v katerih so sprejele izpuščene zapornice, ter jim pomagale, da ne bi ponovno padle v kriminal in pregreho. Tako se je rodil Inštitut Dobrega pastirja. Pozneje je Anna Maria, skupaj s prvimi osmimi somišljenicami ustanovila Kongregacijo Služabnic Brezmadežne Marije. Skupini zapornic in bivših zapornic so se pridružila še rizična mlada dekleta, sirote brez družine ter dekleta, za katera se starši niso brigali in so se zadrževala po kavarnah, cestah in gostilnah.
Goduje 7. februarja.
Vir