blažena Clelia Merloni – redovna ustanoviteljica

blažena Clelia Merloni»Zaupajte v Boga in čudeži se bodo dogajali! Vtisni si v srce, da je le Bog tvoje edino bogastvo in tvoje edino pribežališče.«
»Božansko Jezusovo srce je bilo luč njenega življenja. Ubogi, zatirani, nesrečni so bili njena najbolj nežna skrb. Živela je v čistosti, preprostosti in dobrodelnosti.« (napis na njenem grobu)
Ime: Krščena je bila kot Clelia Kleopatra Marija. Clelia je ženska oblika rimskega imena Cloelius brez posebnega pomena. Po legendi je bila Cloe­lia deklica, ki so jo Rimljani ponudili kot talko etruščanskim napadalcem, a jim je uspela pobegniti, tako da je preplavala Tibero.
Rojena: 10. marca 1861.
Kraj rojstva: Mesto Forli na severu Italije.
Umrla: 21. novembra 1930.
Kraj smrti: Mesto Rim.
Družina: Bila je edinka, saj ji je mati Marija Terezija, roj. Brandinelli, umrla, ko je imela komaj tri leta. Oče Joahim (Gioacchino), uspešen in bogat industrialec, se je nato poročil z Marijo Ivano Boeri.
Mladost: Po materini smrti sta zanjo skrbeli babica in mačeha, ki sta ji uspeli privzgojiti verske vrednote in ljubezen do Boga, kar pa njenemu očetu ni bilo všeč, saj se je zaradi bogastva in statusa odpovedal veri in postal prostozidar. Hčeri je omogočil najboljšo mogočo izobrazbo: učila se je francoščine in angleščine, imela zasebne ure klavirja in vezenja z zlatom. Snubcev ji ni manjkalo, oče pa je želel, da bi prevzela njegov posel.
Redovništvo: Že kot otrok je v sebi čutila željo, da bi ljubila Jezusa z vsem srcem in z vso dušo v redovnem poklicu. Zato je tudi prostovoljno delala pokoro (v čevlju je nosila kamenček, da bi Bogu ponudila svoje trpljenje) in molila za očetovo spreobrnjenje.
Skupnost: Kljub očetovemu nasprotovanju se je leta 1892 najprej pridružila Marijinim hčeram Božje previdnosti, nato pa 30. maja 1894 ustanovila kongregacijo apostolk Presvetega Srca Jezusovega. Z denarno pomočjo njenega očeta, ki se je na smrtni postelji spreobrnil, so kmalu odprle šolo, vrtec, sirotišnico in dom za ostarele, saj je bilo to njihovo osnovno poslanstvo: skrb za revne, neizobražene, bolne in zapuščena dekleta in žene.
Moto: »Kristusova ljubezen nas žene.«
Preizkušnje: Že leta 1900 je v skupnosti prišlo do notranjih sporov in nastali sta dve skupini: ena, ki je želela ostati zvesta karizmi ustanoviteljice, ter druga, ki je sledila karizmi skalabrincev, s katerimi so sodelovale. Obenem pa je Clelia postala žrtev obrekovanja in zavisti zaradi bankrota, ker ni želela javno obdolžiti krivca. V Rimu so jo leta 1911 celo izključili iz vodstva skupnosti in šele zadnji dve leti pred smrtjo se je smela zopet vrniti v materno hišo.
Danes: Okoli 1200 sester danes deluje v številnih državah: Italiji, Švici, Braziliji, Argentini, Čilu, Urugvaju, ZDA, Mozambiku, Albaniji, na Tajvanu in Filipinih.
Zavetnica: Svoje kongregacije.
Beatifikacija: 3. novembra 2018 jo je papež Frančišek razglasil za blaženo.
Goduje: 21. novembra.
Splet: www.madreclelia.org
Vir