blažena Leonella (Rosa Marija) Sgorbati – redovnica in mučenka

»Ta sestra, ki je dolga leta služila revnim in ubogim v Somaliji, je umrla z besedami ‘odpuščam’ na ustnicah. To je najbolj pristna krščanska priča, miroljuben znak, ki dokazuje zmago ljubezni nad zlom in sovraštvom.« (papež Benedikt XVI.)
»Kot zaobljubo moramo imeti služenje v misijonih, četudi za ceno življenja. Zadovoljne moramo biti, če bomo umrle na bojišču. Ko boste delale zaobljube, pomnite, da je poleg treh zaobljub tudi ta četrta.« (sestra Leonella)
Ime: Njeno krstno ime je bilo Rosa Marija. Rosa v latinščini pomeni »vrtnica, roža«. Redovno ime Leonella pa izhaja iz latinske besede leo, »lev«.
Rojena: 9. decembra 1940.
Kraj rojstva: Mestece Gazzola blizu Piacenze v Italiji.
Umrla: 17. septembra 2006.
Kraj smrti: Mogadiš, glavno mesto Somalije.
Družina: Bila je tretji, zadnji otrok Karla in Ivane Terezije, roj. Vigilini. Oče je bil kmet, mati gospodinja. Odraščala je v vernem okolju sredi širše družine bližnjih sorodnikov.
Mladost: Družina se je leta 1950 preselila v Milano, kjer je oče odprl trgovino s sadjem in zelenjavo, a leto zatem že umrl. Leonella je zaradi selitve iz rojstnega kraja precej trpela, zlasti potem, ko je med šolanjem morala bivati v internatu v Monzi, kjer je končala srednjo ekonomsko šolo.
Poklic: V internatu sester presvete Krvi se je vedno bolj poglabljala v branje Svetega pisma in molitev. Aprila 1952 je doživela posebno razodetje in sklenila, da postane redovnica misijonarka.
Skupnost: 5. maja 1963 je vstopila v misijonski red sester Marije­ Tolažnice v samostanu v mestu Cuneo. Moško vejo misijonarske skupnosti je leta 1901 v Turinu ustanovil blaženi Giuseppe Allamano, devet let zatem pa je nastala še ženska veja. Po opravljenem noviciatu se je v Angliji dve leti šolala za medicinsko sestro.
Poslanstvo: Septembra 1970 so jo poslali v Kenijo, kjer je do leta 1983 izmenično delala v dveh bolnišnicah: Consolata Mathari, Nyeri in Nazareth v Kiambuju na severnem obrobju Nairobija. Opravljala je tudi delo babice. Leta 1985 je začela poučevati nego v bolnišnici Nkubu v Meruju v Keniji. Leta 2002 so jo poslali v Somalijo, ki je bila skoraj stoodstotno muslimanska, da v Mogadišu odpre šolo za bolničarje.
Mučeništvo: Muslimanski skrajnež je njo in njenega stražarja in šoferja ustrelil, ko sta prečkala cesto med bolnišnico in samostanom.
Zavetnica: Bolniških sester in misijonarjev.
Zadnje besede: »Odpuščam, odpuščam, odpuščam!«
Upodobitve: Nosila je sivo redovno obleko z belim ovratnikom in belo ruto ter večjim naprsnim križem. Na fotografijah je vedno nasmejana.
Goduje: 17. septembra.
Beatifikacija: Papež Frančišek jo je 26. maja 2018 razglasil za blaženo.
Vir

Rosa Sgorbati je bila rojena 9. decembra 1940 v provinci Piacenza. Postala je misijonarka Tolažnice z imenom Leonella. Potem ko je bila misijonarka v Keniji, je bila poslana v Somalijo, deželo, ki je 99,9% muslimanska, da bi odprla šolo za bolničarje na severu Mogadiša. Uboj sestre Leonelle razkriva strup, ki se skriva v srcu posameznikov, zaslepljenih s sovraštvom. Pravi verniki so glasniki življenja in ne smrti. Krščanski mučenec ni nek fanatičen uničevalec življenja, temveč herojski branitelj življenja in glasnik bratstva, dejavne ljubezni in odpuščanja. Sestra Leonella je vedno želela, da bi se ji zgodile besede v cerkvi večkrat slišane pesmi: »Gospod, s preprostim in veselim srcem sem ti vse dala.«
Bilo je 1.45 popoldne, v nedeljo 17. septembra 2006, ko je sestra Leonella izdihnila. Malo pred tem jo je z dvema streloma iz puške ubil islamski skrajnež. Njene zadnje besede so bile: »Odpuščam, odpuščam, odpuščam!« To so iste Jezusove besede, ko je odpustil tistim, ki so ga križali: »Oče odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo« (Lk 23,34).
Krščanski mučenec na mržnjo odgovori z ljubeznijo. Sledeč Jezusovemu nauku se ne maščuje za prejete žalitve, temveč odpušča ter moli in dela dobro tistim, ki ga preganjajo. Mučeništvo sestre Leonelle je tako postalo seme upanja, ki ga je človek posejal na zemljo in bo prineslo cvetove in dobre sadove. Prav tako je tudi povabilo, da se odloži orožje in se jih spremeni v orodje za delo, ki je v splošno korist.
Vsem nam blažena Leonella Sgorbati zapušča zelo natančno sporočilo o pristnem krščanskem življenju, ki je v gostoljubnosti, ljubezni in odpuščanju. Svoje sestre je spominjala na besede njihovega blaženega ustanovitelja, Giuseppeja Allamana, ko je govorila: »Kot zaobljubo moramo imeti služenje v misijonih, četudi za ceno življenja. Zadovoljne moramo biti, če bomo umrle na bojišču. Ko boste delale zaobljube, pomnite, da je med tremi zaobljubami tudi ta četrta.«
Vir