blažena Leonija Aviat – redovnica

blažena Leonija Aviat - redovnicaImena: Leonija, Leonia, Leoni, Leona, …
Po rodu je bila Francozinja. Rodila se je leta 1884. Vzgajale so jo redovnice Marijinega obiskanja (vizintinke) v mestu Troyes in spiritual tega samostana božji služabnik Louis Brisson. Proti očetovi volji je vstopila v samostan Frančiška Saleškega.

Tedaj se je v Troyesu začela razvijati velika tekstilna industrija in dekleta s podeželja so dobesedno preplavila mesto. P. Brison se je zanje zavzel in z različnimi pobudami poskrbel, da so delavke bile deležne primerne duhovne in družbene oskrbe. Ustanovil je tako imenovane »delavnice za delavke«. Dekleta so imela delo in hiše, v katerih so prebivala .Stanovanje so dobile tudi delavke iz mestnih tovarn.
Na pobudo p. Brissona je Leonija skupaj z Lucijo Canuet prevzela vodstvo teh delavnic in ustanovila posebno redovniško skupnost. Leta 1871 so napravile prve zaobljube. Tako so nastale oblatinje sv. Frančiška Saleškega, ki so za svojo kongregacijo dobile papeško potrditev. Po pravilih naj bi se predvsem posvečale izobraževanju, vzgoji in varstvu mladih delavk. Pozneje so začele odpirati brezplačne šole za deklice iz nižjih družbenih slojev. Papež Pij IX. je njihovo delo posebej pohvalil. Kmalu so se jim pridružile še sestre sv. Marije iz Loreta. Čez nekaj let so prešle evropske meje in začele delovati v Mehiki, Južni Afriki in Ekvadorju. Širile so se seveda tudi po Evropi: v Švici, Italiji in Avstriji.
Leta 1904 je francoski parlament sprejel zakon, po katerem so bile vse nepremičnine kongregacije zaplenjene. Zaradi tega je s. Leonija preselila materno hišo in noviciat v italijansko Perugio. Veliko redovnic pa je pokazalo pogum in privrženost kongregaciji, da so sprejele laiško obleko in tako mogle ostati v Franciji. Tako so mogle ohraniti glavne hiše za boljše čase. Papež Pij X. pa je uradno priznal pravila ustanove leta 1911.

Blažena Leonija je umrla v Perugii 10. januarja 1914. Zaradi spremenjenih razmer po vojni so oblatinje sv. Frančiška Saleškega spremenile nekatere oblike apostolata. Še so ohranile »hiše-družine« kot kraj, kjer naj bi delavke primerno stanovale, hkrati pa so razširle svoje dejavnost na družbeno zapuščeno mladino in se posvetile župnijskim šolam. Materno hišo so v letu 1948 spet prestavile v francoski Troyes, mesto, kjer je kongregacija nastala.
Leonijo Aviat je papež Janez Pavel II. razglasil za blaženo 27. septembra 1992.
Vir

V Perugii [perúdžiji] (v Italiji), sveta Frančiška Salezija (Leónija) Aviat, devica, ki se je z ljubeznijo in delavnostjo posvetila delu za mladino, ter ustanovila Oblate svetega Frančiška Saleškega.
Vir