blažena Marija Karlowska – devica in redovna ustanoviteljica

V mestu Pniewite (pri Gdansku, na Poljskem), blažena Marija Karlowska, devica, ki je ustanovila Kongregacijo sester božjega Pastirja od božje Previdnosti, da bi dekleta in revne žene, ki so živele v pokvarjenosti, pridobile dostojanstvo božjih hčera.
Vir

»Naredimo Kristusa bolj vidnega kot samega sebe … Ko se dekle nauči delati, bo začelo moliti, in ko bo molilo, se bo spreobrnilo … Vredno je zgraditi hišo tudi samo za eno noč, da bi rešili vsaj enega človeka pred smrtnim grehom … Ni žrtve, ki bi bila bolj prijetna Bogu, kot je vnema za reševanje duš …« (Blažena Marija Karlowska)

»Kot prava Samarijanka je delala med ženami, ki trpijo veliko materialno in moralno pomanjkanje. Njena pobožnost do Presvetega Srca Jezusovega je obrodila sadove v njeni veliki ljubezni do ljudi. Zahvaljujoč tej ljubezni je v mnogih dušah znova prižgala Kristusovo luč in jim pomagala povrniti izgubljeno dostojanstvo.« (sv. Janez Pavel II.)
IME: Maria je latinska oblika hebrejskega imena Mirjam. Razlag imena je ogromno, najbolj sprejemljive pa so: »tista, ki jo ljubi Bog«, »razsvetljevalka«, »gospa, vzvišena«.
ROJENA: 4. september 1865.
KRAJ ROJSTVA: Domača posest Słupówki, danes Karłowo blizu Poznanja na Poljskem.
UMRLA: 24. marca 1935.
KRAJ SMRTI: Vasica Pniewite, okraj Kujawsko-Pomorskie na Poljskem.
DRUŽINA: Rodila se je v plemiški družini očetu Matevžu in materi Evgeniji, roj. Dembińska, bila je najmlajši od enajstih otrok. Bili so pobožna družina, starša sta otroke vzgajala v duhu staroslovanskih narodnih in družinskih vrednot. Po preselitvi v Poznanj je tam začela študirati v srednji šoli za katoliška dekleta.
ZAOBLJUBA: Sedemnajstletna je pod vplivom duhovnih razmišljanj in z dovoljenjem svojega spovednika naredila zaobljubo čistosti.
ŠIVILJA: Leta 1882 je po smrti staršev odšla za eno leto v Berlin na tečaj vezenja in šivanja ter po vrnitvi v domovino v salonu svoje sestre Wande delala kot inštruktorica tam zaposlenih deklet.
DOBRODELNOST: Ključni dogodek v njenem življenju se je zgodil novembra 1892, ko se je po naključju srečala z mlado prostitutko Franko. Marija je že prej veliko pomagala revnim, bolnim in zapuščenim v svoji okolici, poslej pa se je še posebej začela posvečati zanemarjenim, zapuščenim in revnim dekletom. Po najrevnejših ulicah je začela zbirati dekleta in jih odvračati od prostitucije.
SKUPNOST: 8. septembra 1896 je ustanovila Kongregacijo sester Dobrega pastirja od Božje previdnosti (sestre Dobrega pastirja) in s svojimi sodelavkami 20. junija 1902 naredila slovesne zaobljube, ki jim je dodala še četrto: predanost delu z moralno izgubljenimi osebami. Začele so nastajati hiše za moralno in socialno rehabilitacijo prostitutk, bolnišnice, zavetišča za bolne in zapuščene.
DANES: Sestre se tudi danes posvečajo predvsem delu s prostitutkami in ženami, ki so zašle in se znašle na robu družbe; pomagajo bolnikom z aidsom in sifilisom ter vodijo razne strokovne šole. Okoli 200 redovnic deluje na Poljskem, v Italiji in Kazahstanu.
ZAVETNICA: Redovne skupnosti, ki jo je ustanovila in mesta Jabłonowa Pomorskiega.
UPODOBITVE: Upodobljena je v črni redovni obleki.
BEATIFIKACIJA: Za blaženo jo je 6. junija 1997 razglasil papež sv. Janez Pavel II.
GODUJE: 6. aprila.
Vir