blažena Vincenza Marija Poloni – redovna ustanoviteljica

»Drage hčere! Kot svojo zadnjo željo vam kot izraz ljubezni do vas priporočam samo eno: karitativno ljubezen. Storite vse, da bo ta kraljevala med vami. Ljubite se in spoštujte med seboj; ne obtožujte se, temveč se sestrsko opominjajte. Nobena izmed vas naj ne preživi niti urice sama z malimi zamerami, ampak se vedno spravite med seboj.« (iz njene duhovne oporoke)

Ime: Starši so ji pri krstu dali ime Marija Alojzija Frančiška. Mo­ška oblika Aloisius izhaja iz germanskega imena Alwis, zloženega iz starovisokonemških besed al »vse« in wisi »pameten, razumen«.
Rojena: 26. januarja 1802.
Kraj rojstva: Verona v Italiji.
Umrla: 11. novembra 1855.
Kraj smrti: Rojstni kraj Verona.
Družina: Bila je zadnji od dvanajstih otrok očeta Kajetana in matere Margarete, roj. Biadego. Starši so imeli na glavnem trgu v mestu lekarno in drogerijo. Svoje otroke sta vzgajala v pristnem krščanskem duhu in jih zlasti učila dobrodelnosti.
Mladost: Vso mladost je preživela v domači družini, kjer je zlasti po očetovi smrti skrbela za svoje brate in številne nečake, ki so jo klicali kar »mama«. V času hudih stisk (gospodarska kriza, številni priseljenci, kolera …) je naredila veliko do­bre­ga kot požrtvovalna prostovoljka, obenem pa skrbela tudi za domače finance in vodenje lekarne.
Duhovni voditelj: Pri svojem delu z bolniki je spoznala duhovnika Karla Steeba, ki je postal njen duhovni voditelj in navdih pri delu z ubogimi in bolnimi.
Skupnost: Karl Steeb je skupaj z Vincenzo 2. novembra 1840 v Veroni ustanovil inštitut Usmiljenih sester. Prve sestre so 10. septembra 1848 naredile redovne zaobljube in se v celoti posvetile službi starejšim in bolnim. Sestre delujejo v Evropi (v Albaniji, Nemčiji, Italiji, na Portugalskem), v Ameriki (v Argentini, Braziliji, Čilu) ter v Afriki (v Angoli, Tanzaniji, Burundiju). Okoli 1000 sester deluje v 103 hišah.
Poslanstvo: Duhovnost kongregacije temelji na duhovno­sti svetega Vincencija Pavelskega. Odlikujejo se po dobrodelno­sti, preprostosti in ponižnosti. Sestre se posvečajo službi najrevnejšim, poučevanju in pastorali mladih.
Vodilo: »Kristusova ljubezen nas priganja!«
Bolezen: Umrla je za tumorjem, ki je počasi načenjal njeno zdravje.
Zavetnica: Svoje kongregacije.
Upodobitve: Upodobljena je kot žena srednjih let v črni redovni obleki z belim ovratnikom in križem.
Goduje: 29. oktobra.
Beatifikacija: Za blaženo jo je razglasil papež Benedikt XVI. 21. septembra 2008.
Vir