blaženi Alojz Anton (Louis Antoine) Ormieres – duhovnik in ustanovitelj

Duhovnik in ustanovitelj Kongregacije sester svetega angela varuha, Louis Antoine Ormières, je bil 22. aprila 2017 prištet med blažene. Beatifikacijo v Oviedu je vodil kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov.
Louis Antoine se je rodil 14. julija 1809 na jugu Francije, blizu meje s Španijo. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1833. Njegovo poslanstvo je bilo vzgoja in formacija mladih. Kongregacijo sester svetega angela varuha je ustanovil leta 1839. Nadalje je odprl kar 87 šol v Franciji in Španiji. Umrl je 16. januarja 1890.

»Bil je resnično Božji človek, pravi svetnik«
Kardinal Amato o njegovi svetosti pravi: »Novi blaženi je bil iznajdljiv človek, rojen vzgojitelj, z značajem, bogatim s krščanskimi krepostmi, kot so vera, upanje, ljubezen, ter s človeškimi vrlinami dobrote, hvaležnosti, vedrine in prijateljstva.« Božje usmiljenje se je v njem izražalo preko ljubeče pozornosti do najmanjših, ubogih in nedolžnih. »Kot Božji izvoljenci, sveti in ljubljeni, si torej oblecite čim globlje usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost,« ta spodbuda apostola Pavla je bila za novega blaženega »živeta resničnost«, zatrjuje kardinal Amato.

Pričevanj o njegovi ljubezni je mnogo. Znani so dogodki, kako je branil moža, po krivem obtoženega kraje; kako je ponudil gostoljubje beguncem iz Španije; premožne ljudi je naprosil, da so pomagali fantu, ki je po očetovi smrti moral prevzeti odgovornost za svojo družino; poskrbel je za izboljšanje položaja revščine neke matere dveh otrok; z očetovskimi besedami je spodbujal težko bolno redovnico. »Bil je resnično Božji človek, pravi svetnik,« tako je zapisal avtor prve biografije o njem. Škof ga je imenoval »mučenec dejavne ljubezni«, in sicer zaradi njegove velikodušne pomoči bolnikom. K enaki drži pa je vabil tudi svoje duhovne hčere, katerim je govoril, naj pomagajo nesrečnikom, si nadenejo krila in naj bodo pogumne.

Ponižnost je temelj vsake kreposti
Kardinal Amato na koncu še dodaja, da so kreposti »členi zlate verige svetosti«. Kdor poseduje eno, poseduje tudi druge. Iz velike vere novega blaženega so tako privrele drže, kot so zmernost, krotkost in ponižnost. Vemo, da je ponižnost temelj vsake kreposti. In blaženi Ormières se je v ponižnosti odlikoval.
Vir