blaženi Frančišek Marija Greco – duhovnik in ustanovitelj

blaženi Frančišek Marija Greco - duhovnik in ustanoviteljV Cosenzi na jugu Italije je bil 21. maja 2016 med blažene prištet Francesco Maria Greco, škofijski duhovnik in ustanovitelj Kongregacije malih sester delavk svetih src. Novega blaženega, ki je živel med letoma 1857 in 1931, je za Radio Vatikan predstavil kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov. Najprej spominja na besede svetega očeta, da gre za »neutrudnega apostola evangelija«.

Da je Francesco Maria Greco lahko uresničil svojo poklicanost, je moral najprej premagati nasprotovanje svojega očeta. Ta je namreč hotel, da bi postal farmacevt, kakor je bil on. Francesco Maria je nato obiskoval nadškofijsko gimnazijo in višje semenišče v Neaplju. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1881. Sedem let kasneje je bil imenovan za nadduhovnika župnije sv. Nikolaja iz Barija v Acriju, ki je bilo njegovo rojstno mesto. Tu je ostal vse do smrti.

Vernike je privlačil kakor magnet
Njegova asketska drža je v mestu vzbujala občudovanje in spoštovanje. Predvsem pa se je meščanov dotaknila njegova popolna predanost poslanstvu v župniji: »Vernike je privlačil kakor magnet in takoj so ga začeli šteti za svetnika.« Ker jih je pritegnila njegova gorečnost, so si mnogi želeli, da bi ga posnemali. To je bil povod, da je ustanovil združenje hčera Presvetega srca, poletni oratorij za mlade, apostolat molitve in razne krožke. Spodbudil je pastoralo novih duhovnih poklicev. Glavno delo njegovega apostolata pa je bila ustanovitev Kongregacije malih sester delavk svetih src, in sicer v sodelovanju z Raffaello De Vincenti, za katero je trenutno v teku postopek za beatifikacijo. Evangeljski duh, ki je razvnemal novega blaženega, je omogočil, da se je inštitut hitro razvil. Leta 1921 je štel že 22 hiš in 140 sester. Apostolat Francesca Marie Greca in njegovih duhovnih hčera se je razširil po celi Kalabriji in južni Italiji ter se dotaknil celo prebivalstva albanskega izvora, ki je pripadalo grško bizantinskemu obredu.

Svetost in dediščina novega blaženega
Aktualnost novega blaženega je po Amatovih besedah njegova »svetost«: »Vabi, da bi bili sveti, da bi kakor on živeli dobro evangeljsko življenje, da bi zavračali nemarno in prazno bivanje. Opogumlja, da bi dajali prednost krepostim, da bi živeli v Božji milosti in ne kot sužnji razvad ali slabih strasti. Pomaga iti ven iz močvirja povprečnosti in začeti pustolovščino pristno krščanskega življenja.«

Svetniki so v naših mestih »nepogrešljiva rezerva« ne samo krščanskih kreposti, ampak tudi človeških vrednot kot so veselje, sloga, prijateljstvo, bratstvo in usmiljenje. So sol zemlje in luč sveta. Svetost in dediščino blaženega Francesca Marie Greca torej lahko prepoznamo v evangeljskih besedah: »Tako naj sveti vaša luč pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih« (Mt 5,16).
Vir

»Samo eno misel imejte, eno samo željo, samo eno dobro delo in samo eno upanje: Pridi Tvoje kraljestvo!«
»Vabi nas, da bi bili sveti, da bi kakor on živeli dobro evangeljsko življenje, da bi zavračali nemarno in prazno bivanje. Opogumlja, da bi dajali prednost krepostim, da bi živeli v Božji milosti in ne kot sužnji razvad ali slabih strasti. Pomaga iti ven iz močvirja povprečnosti in začeti pustolovščino pristno krščanskega življenja« (kardinal Angelo Amato).
Ime: V latinščini Franciscus pomeni »nanašajoč se na Franke, frankovski, Frank«, Marija pa izhaja iz hebrejskega imena Mirjam, »tista, ki jo ljubi Bog«, »razsvetljevalka«, »gospa, vzvišena«.
Rojen: 26. julija 1857.
Kraj rojstva: Mesto Acri v Kalabriji na jugu Italije.
Umrl: 13. januarja 1931.
Kraj smrti: Rojstni kraj Acra.
Družina: Bil je drugi od petih otrok očeta Rafaela in matere Concetti, roj. Pancaro. Oče je bil farmacevt, družina je bila verna in globoko pobožna. Kljub temu pa mu je oče sprva nasprotoval, da bi postal duhovnik, saj je želel, da bi nadaljeval njegovo delo.
Študij: Ko je končal osnovnošolsko šolanje v Cosenzi, je odšel v Neapelj, kjer je obiskoval škofijsko gimnazijo, ter se nato vpisal v semenišče. Po posvečenju je nadaljeval s študijem in leta 1885 doktoriral iz teologije.
Posvečenje: V duhovnika je bil posvečen 17. decembra 1881 v Acri.
Župnija: Leta 1887 je bil imenovan za župnika v svoji domači župniji sv. Nikolaja v Acriju, kjer je ostal do smrti. Poleg tega je nekaj let poučeval v semenišču v Cosenzi ter Bisignanu.
Poslanstvo: Bil je asket, ves predan svojemu poslanstvu v žup­niji, goreč pri delu z ubogimi in pri poučevanju otrok in mladine. Zanje je organiziral katehetsko šolo, center za mladostnike, pod okriljem Karitas pa poskrbel tudi za odprtje bolnišnice.
Ustanovitelj: Kmalu po prihodu na župnijo je ustanovil združenje hčera Presvetega srca, poletni oratorij za mlade, apostolat molitve in razne krožke, skupaj z Raffaello De Vincenti pa 21. novembra 1894 Kongregacijo malih sester delavk svetih Src.
Geslo: »Okusite in poglejte.«
Danes: Red se je najprej razširil po Evropi, danes pa delujejo sestre zlasti v Albaniji, v Indiji in Aziji, Južni Ameriki, Argentini in Braziliji.
Zavetnik: Kongregacije malih sester delavk svetih Src in svojega rojstnega mesta.
Goduje: 13. januarja.
Beatifikacija: 21. maja 2016 ga je za blaženega razglasil papež Frančišek.
Splet: www.littleworkersofthesacredhearts.org
Vir