blaženi Jožef Anton Tovini – odvetnik, bankir in frančiškanski tretjerednik

blaženi Jožef Anton Tovini - odvetnik, bankir in frančiškanski tretjerednik»Njegova stalna skrb je bila braniti vero, prepričan, da – kot je dejal na nekem kongresu – ‘brez vere naši otroci ne bodo nikoli bogati; z vero ne bodo nikoli revni’. V času, ko so si nekateri prizadevali vero omejiti znotraj cerkvenih zidov, je Giuseppe Tovini pokazal, kako lahko pripadnost Kristusu in poslušnost Cerkvi spodbudita kristjane, da so kvas pristne civilizacije in družbenega napredka.« (sv. Janez Pavel II.)
Ime: Jožef je hebrejsko ime s pomenom »naj (Bog) doda (potomstvo)«, Anton, Antonius pa je rodovno ime znane rimske rodbine.
Rojen: 14. marca 1841.
Kraj rojstva: Mestece Cividate Camuno v dolini Camonica blizu Brescie.
Umrl: 16. januarja 1897.
Kraj smrti: Mesto Brescia v Lombardiji na severu Italije.
Družina: Bil je najstarejši od sedmih otrok očeta Mojzesa in matere Rozi, roj. Malaguzzi. Starši niso bili premožni, vendar so najstarejšemu sinu doma zagotovili osnovno krščansko izobrazbo.
Študij: Po končani gimnaziji v Bergamu je študiral v Loveru in Veroni, avgusta 1865 pa diplomiral iz prava na univerzi v Padovi.
Odvetnik: Že kot študent je delal v odvetniški pisarni v Veroni, nato pa v Loveru. Hkrati je prevzel zahtevno nalogo namestnika direktorja in predavatelja na mestni šoli. Leta 1867 se je preselil v Brescio v pisarno odvetnika Corbolanija.
Zakon: 6. januarja 1875 se je v Brescii poročil z Emilijo Corbolani; bil je oče desetih otrok, od katerih sta dve hčerki postali redovnici, en sin pa jezuit.
Politik: Leta 1871 je bil imenovan za župana domačega mesta Cividate ter kasneje izvoljen za deželnega svetnika. Bil je član katoliškega gibanja v Brescii, ki je bila središče političnega boja med tradicionalnimi in antiklerikalnimi silami.
Časnikarstvo: Leta 1878 je pomagal pri ustanovitvi katoliškega dnevnega časopisa v Brescii. Kasneje je ustanovil še revijo Vera in šola, pedagoško in didaktično revijo Moderna italijanska šola ter tednik Ljudski glas.
Bankir: Zavedal se je, da katoliške ustanove za svobodno delovanje potrebujejo popolno finančno in gospodarsko avtonomijo, zato je ustanovil banki Ambrosiano in San Paulo.
Izobraževanje: Odločno je podpiral tudi katoliško izobraževanje. Ustanovil je vrtec svetega Jožefa in srednjo šolo, katoliški študentski dom na univerzi v Padovi ter ustanovil Združenje katoliških univerzitetnih študentov. Organiziral je kampanje za ohranitev verskega pouka v državnih šolah.
Apostolat: Številne politične in izobraževalne dejavnosti so bile zanj apostolat, oznanjevanje krščanskega sporočila. Pomagal je ustanoviti škofijski odbor gibanja Opera dei Congressi, ki je sponzoriralo katoliške konference, katerih cilj je bil družbeno in civilno življenje preliti z evangeljskimi vrednotami.
Kreposti: Njegova številna prizadevanja za katoliško stvar so se napajala iz ljubezni do evharistije in Marije. Živel je zelo skromno, z vlakom se je vozil v tretjem razredu in opravljal brezplačno pravno delo.
Zavetnik: Odvetnikov, bančnikov, tretjerednikov, laičnega apostolata, domačega kraja Cividate Camuno.
Goduje: 16. januarja.
Beatifikacija: 20. septembra 1998 ga je za blaženega razglasil papež sv. Janez Pavel II.
Vir

V Brescii [brešji] (v Italiji), blaženi Jožef Anton Tovini, učitelj, ki je ustanovil mnogo krščanskih šol in skrbel za gradnjo pri javnih delih. Vedno je prinašal za zadeve, ki jih je vodil, potrdilo molitve.
Vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.