blaženi Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen – cesar

Blessed Charles I of AustriaKarel I. Habsburško-Lotarinški (s polnim imenom Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen), zadnji avstrijski cesar in ogrski kralj (kot Karel IV.), rojen 17. avgust 1887, Persenbeug, umrl pa je 1. april 1922, Funchal, Madeira. Po beatifikaciji 3. oktobra 2004, s strani papeža Janeza Pavla II., je postal znan kot blaženi Karel, ki ima tudi že priznan svoj drugi čudež (31. januarja 2008), ki je potreben za kanonizacijo. Papež je določil, da se praznuje 21. oktober za njegov god, to je datum njegove poroke z Cito. Viteški red sv. Jurija ta dan razglaša za svoj redovni praznik v čast svetniškemu Karlu, velikemu mojstru viteškega reda, ki je tretji redovni zaščitnik in viteški priprošnik za vse svoje brate in sestre pri Vsemogočnemu gospodarju življenja.
Že od začetka si je cesar Karel predstavljal svojo službo kot sveto službo svojemu ljudstvu. Njegova glavna naloga je bila slediti krščanskemu klicu k svetosti pri političnih dejavnostih. Rimskokatoliška cerkev slavi Karla zaradi dajanja prednosti krščanski veri pri političnih odločitvah in zaradi vidne voge pri posredovanju za mir tekom vojne, še posebno po letu 1917. Cerkev je mnenja, da je v svoji kratki vladavini izražal katoliški socialni nauk in postavil pravnosocialne temelje, ki veljajo še danes.
Karel I. je bil sin Ota Franca Jožefa Habsburško-Lotarinškega in Marije Jožefe Saške. Poročen je bil s Cito Burbonsko-Parmsko, s katero sta imela osem otrok. Kot najstarejši sin in prestolonaslednik je bil leta 1912 rojen Otto Habsburški.
Kot naslednik Franca Jožefa I. je prišel na oblast leta 1916, sredi prve svetovne vojne. Prizadeval si je skleniti mir in reformirati monarhijo v federacijo, vendar prepozno in je moral 11. novembra 1918 odstopiti z avstrijskega in nato še z ogrsko-hrvaškega prestola. Kljub temu se prestolu ni odpovedal in je kasneje poskušal še dvakrat osvojiti ogrski prestol, zato je bil pregnan na Madeiro, kjer je zelo trpel in veliko premlad in izčrpan zaspal v Gospodu.
Vir

Danes mineva sto let, kar je v izgnanstvu v kraju Funchal na portugalskem otoku Madeira umrl zadnji avstrijski cesar in ogrski kralj Karel I. Habsburški (1922).
Rodil se je 17. avgusta 1887 na dvorcu Persenbeug v Spodnji Avstriji, ob krstu je dobil ime Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.Njegovi starši so bili nadvojvoda Otto Habsburško-Lotarinški in kneginja Marija Jožefa Saška, hči zadnjega saškega kralja. Ob svojem rojstvu je imel Karel zelo malo možnosti, da bo kadarkoli sedel na habsburški prestol, saj je bil šele peti na lestvici prestolonaslednikov. Toda zgodilo se je prav to, po celi seriji zasukov in nepričakovanih dogodkov. Po očetovi smrti (1906) je njegov stric in prestolonaslednik Franc Ferdinand prevzel skrbništvo nad mladim nečakom Karlom in ga kmalu navdušil s svojimi zamislimi za temeljito ustavno reformo monarhije. Poročil se je leta 1911, z ženo Cito Burbonsko-Parmsko (1892-1989) sta imela osem otrok.
Habsburški prestol je Karel I. zasedel novembra 1916, po smrti cesarja Franca Jožefa I. Ob koncu prve svetovne vojne, 11. novembra 1918, je Karel I. odstopil od vseh vladarskih dolžnosti, večstoletna monarhija je razpadla. Toda pod močnim vplivom žene Cite se Karel ni nikoli odpovedal cesarskemu in kraljevemu prestolu. Njuno upanje, da bodo nove avstrijske oblasti Karla povabile, da spet stopi na čelo države, se ni izpolnilo. Hkrati so se antantni zavezniki zavedali, da ob Karlovi prisotnosti ne bo miru v Avstriji, zato so začeli pripravljati pogoje za njegovo izgnanstvo. Vmes je nekdanji cesar Karel dvakrat neuspešno poskušal zasesti madžarski kraljevi prestol. Tako so Karla in Cito z otroki z ladjo poslali v izgnanstvo na oddaljeni otok Madeira sredi Atlantika, kamor so prispeli sredi novembra 1921.
Zaradi predanosti krščanski veri in njegovim zavzemanjem za mir med prvo svetovno vojno je Katoliška cerkev nekdanjega cesarja Karla leta 2004 prištela med blažene.
Vir

Sedem načel Karla in Cite za srečen zakon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.