blaženi Peter Bonilli iz Spoleta – duhovnik in ustanovitelj

blaženi Peter Bonilli - duhovnikV Spoletu (v južni Italiji), blaženi Peter Bonilli, duhovnik, ustanovitelj Instituta sester od Svete Družine za vzgojo revnih deklic in pomoč sirotam. († 5. januar 1935)
Vir

Duhovnik v škofiji Spoleto v Italiji, posvečen 1863. Župnik v Cannaioli, Trevi, Italija 34 let. 13. maja 1888 je ustanovil Suore della Sacra Famiglia (Sestre svete družine) za varstvo in izobraževanje sirot, gluhih, slepih, brezdomcev in še posebej revnih deklet. Kanonik stolnice v Spoletu v Italiji leta 1898.
Vir

Peter Bonilli je bil duhovnik v Cannaiola di Trevi pri Treviju in častilec Svete družine. Ustanovil je številna združenja, ki so nosila to ime. Leta 1887 je odprl sirotišnico v Cannaioli in ponudil oskrbo »Sestram svete družine iz Bergama«, ki jih je ustanovila sveta Pavla Elizabeta (Konstancija) Cerioli, a so ga zavrnile. Zato je ustanovil svojo lastno skupnost, »Suore della Sacra Famiglia di Spoleto«, (Sestre svete družine iz Spoleta) s sedežem v Spoletu in začel leta 1888 s štirimi postulantkami, ki so izrekle zaobljube pred nadškofom Spoleta. Skupnost je začasno priznal Sveti sedež leta 1911 in dokončno leta 1932.
Sestre so zdaj dejavne v Italiji, Braziliji, Čilu, Slonokoščeni obali, Salvadorju, Gvatemali, Indiji in Romuniji ter skrbijo za sirote ter bolne in invalide. Leta 2005 je bilo v 58 hišah 385 sester.
Kanonizacija: Petra Bonillija je 24. aprila 1988 za blaženega razglasil papež Janez Pavel II.
Vir