blaženi Pij IX. – papež

blaženi Pij IX. - papežImena: Pijo, Pia, Pij, Pija
Pij IX. se je rodil leta 1792 v Sinigagliji kot Janez Marija Mastai Ferretti, umrl pa je 7. februarja 1878. Njegov pontifikat je v zgodovini papežev najdaljši: 31 let in 8 mesecev. Goduje 7. februarja, ponekod 9. januarja.
Vir

Papež Pij IX. je Cerkev vodil od leta 1846 do 1878, celih 32 let, kar je največ v zgodovini papeštva. Cerkev je vodil v težkih in nemirnih revolucionarnih časih, ter je mogel prenesti mnogo napadov, zaničevanj in obrekovanj. Potrdil je dve pomembni dogmi, to je dogmo o Marijinem brezmadežnem spočetju in dogmo o papeževi nezmotljivosti. Sklical je tudi I. vatikanski cerkveni zbor, ki pa je bil prekinjen zaradi zavzetja papeževe države. Papež Pij IX. je umrl 7. februarja 1878 v Rimu.
Vir

Praznik Srca Jezusovega je prvič obhajal Janez Eudes (Ed) leta 1672 z dovoljenjem nekaterih francoskih škofov.
Približno sto let je bilo potrebno, da je potrditev prišla tudi s strani papežev.
Leta 1765 je papež Klement XIII. škofom Poljske in rimski nadbratovščini Srca Jezusovega dovolil liturgično obhajanje Srca Jezusovega.
Ponovno je preteklo skoraj sto let, da je blaženi papež Pij IX. leta 1856 praznik Srca Jezusovega razširil na vso Cerkev. (Letos -2006, torej obhajamo 150. obletnico splošne uvedbe praznika Srca Jezusovega.)
Dne 23. avgusta 1856 je v papeževem imenu kongregacija svetih obredov izdala potreben odlok. S tem je Pij IX. uslišal željo francoskih škofov in katoličanov po svetu. Praznik je bil vpeljan 14 let pred uničenjem papeške države, ko je Cerkev bojevala hud boj za svoj obstoj.
Vir

…Papež Pij IX. je leta 1847 uvedel praznovanje svetega Jožefa kot varuha svete Cerkve in sicer na tretjo nedeljo po veliki noči….
Vir

…Osmega decembra leta 1854 je papež Pij IX. slovesno razglasil versko resnico, da je Marija brez madeža izvirnega greha spočeta…
Vir

V Rimu, blaženi papež Pij IX., ki je jasno razlagal Kristusovo resnico, kateri je bil popolnoma predan. Ustanovil je mnogo škofijskih sedežev, pospeševal češčenje Blažene Marije Device in sklical Prvi vatikanski koncil.
Vir