blaženi Rosario Angelo Livatino – sodnik in mučenec

Kardinal Parolin: bl. Rosario Angelo Livatino, zgled današnjim sodnikom
Pri zagotavljanju pravičnosti je v središče treba postaviti osebo, je dejal kardinal Pietro Parolin na konferenci o blaženem Rosariu Livatinu. Konferenco o aktualnosti tega mladega sodnika, ki ga je leta 1990 ubila mafija, je 18. januarja v knjižnici italijanskega senata v Rimu pripravil Center Rosario Livatino. V ta namen so izpostavili tudi relikvijo, okrvavljen kos srajce, ki jo je Livatino imel oblečeno na dan umora.
Blaženega Livatina je kardinal Parolin označil za »zgled današnjim sodnikom«. »Bil je pošten kristjan, ki je znal v polnosti živeti svojo vero pri opravljanju tako občutljivega poklica, kot je sodstvo, pri čemer je krščanska načela vnašal v svoje razumevanje in izvajanje pravice.« Njegova žrtev, ubit je bil 21. septembra 1990, ni bila zaman, pri čemer je Parolin mislil na ponedeljkovo aretacijo italijanskega mafijca Mattea Messine Denara. »Gospodovi časi so drugačni od naših in ni nujno, da rezultati pridejo takoj. Zagotovo pa je vsako dejanje velikodušnosti, vsako dejanje ljubezni, vsako darovanje lastnega življenja, vsaka žrtev, ki je dana v Gospodovem imenu, vedno poplačana in obrodi sadove.«
Livatino je znal združiti pravičnost in dejavno ljubezen, kar je pomembno sporočilo tudi za današnje sodnike. »Predvsem gre za tisto razsežnost, s katero pravičnost postane odrešujoča in ki v središče postavlja osebo; pomeni prizadevanje države in tudi skupnosti, da bi rešili osebe, ki so zašle v prestopništvo in kriminal,« je dejal Parolin.
Blaženi Livatino, ki je umrl kot mučenec, ko še ni bil star 38 let, si zasluži, da ga spoznajo zlasti mladi. V postopku za beatifikacijo je bilo dokazano, da ga je želela ubiti mafija iz Agrigenta, da bi preprečila njegovo delo v sodstvu, ki je bilo prežeto z evangelijem. Livatino je dokazal, da »je vera lahko duša in vodilo pri izvrševanju pravice«. Sprejeti pravilne odločitve je za sodnika ena najtežjih stvari, a če je vernik, mu pri tem lahko pomaga srečanje z Bogom v molitvi in branje evangelija. Po kardinalovih besedah gre za »mistiko sodstva«, ki »s pravilnim izvajanjem svojih odločitev postane podaljšek Božjega delovanja«.
Sicer pa je Parolin ob robu konference aretacijo najbolj iskanega italijanskega mafijca Mattea Messine Denara, ki je bil na begu več kot 30 let, označil za »uspeh države«. Dejal je, da ponedeljkova aretacija v Palermu predstavlja »konec obdobja, ki se je že končalo«, ter izrazil upanje, da bi »vsi ponovno živeli v zakonitosti«. Predvsem Sicilijancem se je potrdilo prepričanje, da »moramo živeti skupaj v skladu z vrednotami«. Izbira kriminala in mafije je po kardinalovih besedah odločitev za suženjstvo, tako za tiste, ki so del mafije, kot za žrtve.
Vir