blaženi Valentin Palencia Marquina in tovariši – duhovnik in laiki, mučenci

V španskem mestu Burgos so bili 23. aprila 2016 med blažene prišteti mučenci Valentín Palencia Marquina in štirje njegovi tovariši. Obred beatifikacije je vodil kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov. Le-ta je zgodbo petih novih blaženih predstavil tudi za Radio Vatikan.

Valentín Palencia Marquina je bil škofijski duhovnik, rojen leta 1871. Njegovi mladi sodelavci pa so bili laiki. To so bili: Donato Rodríguez García, petindvajsetletnik, izobražen in velikodušen učitelj glasbe z izjemnim pedagoškim darom, ki pa je moral zaradi otroške paralize hoditi z berglami; Germán García García, štiriindvajsetletnik, ki je prostovoljno poučeval v kolegiju, katerega je ustanovil don Valentín; dvajsetletni čevljar Zacarías Cuesta Campo, ki je v kolegiju študiral glasbo; ter še Emilio Huidobro Corrales, star komaj devetnajst let, ki je po materini smrti živel v kolegiju, ker ga je oče zavrnil. Vsi so bili ubiti januarja leta 1937.

Duhovnik, ki se je povsem posvetil sirotam
Don Valentín, kot je zatrdil kardinal Amato, je bil duhovnik, ki se je povsem posvetil sirotam in revnim ter odrinjenim otrokom. Le-te je sprejemal in jih vzgajal v svojem kolegiju (Patronato de San José). Med njegovimi mnogimi kulturnimi iniciativami je bila ustanovitev glasbene skupine, ki so jo sestavljali mladi, za katere je skrbel.

Julija 1936 je to skupino kakor ponavadi odpeljal na počitnice v majhno ribiško pristanišče Suances. V tistih poletnih dneh so pripravili tudi koncerte za lokalno prebivalstvo, ki je bilo tega zelo veselo. Vendar pa je ravno takrat »sovražnik dobrega« spodbudil začetek krvavega obdobja, obdobja žalovanja za Cerkev v Španiji. Prepovedano je bilo obhajanje zakramentov, cerkve so bile požgane, redovne hiše oplenjene, sakralna oprema uničena, zažgana so bila tudi dragocena umetniška dela.

»Ubili so ga, ker je bil duhovnik«
Don Valentín in njegovi štirje mladi sodelavci so bili tako ponoči 15. januarja 1937 aretirani, umorjeni in zapuščeni na samotnem kraju. Neki očividec je glede vzroka smrti don Valentína izjavil: »Ubili so ga, ker je bil duhovnik.« Mladi pa so bili umorjeni skupaj z njim, ker so branili svojo vero in da bi delili usodo svojega očeta, učitelja in prijatelja.

Vesela novica: Mučenci sejejo ljubezen, ne sovraštva
Kardinal Amato je na koncu še dodal, da se preteklosti ne sme ponoviti, zlasti ne v tistem, kar je bilo v njej krutega in nečloveškega: »Zato je sporočilo beatifikacije v Burgosu vesela novica za današnji dan. Mučenci sejejo ljubezen, ne sovraštva. Posredujejo toplino Božje navzočnosti, tudi v srca tistih, ki jih ubijejo.« Njihovo dobro življenje blaži rane in ozdravlja srca bolečin sovraštva in ločitev. Mučenci človekov dom delajo lepši in primernejši za bivanje, ko vabijo, da ne bi ponavljali temačne in krvave preteklosti, ampak da bi gradili in živeli svetlo ter bratsko sedanjost: »In to je vesela novica vsake beatifikacije: na maščevanje odgovoriti z odpuščanjem, na misli smrti z mislimi in dejanji življenja, na nasilje s krotkostjo.«
Vir