sveta Hijacinta Marescotti – redovnica

sveta Hijacinta Marescotti - redovnicaImena: Hijacinta, Cintia, Cinzia, Cintija, Hiacinta, Hijancint, …

Rodila se je v odlični rimski rodovini Mariscotti. Pri krstu je dobila ime Klara. Komaj se je prav zavedala, da je na svetu, je že koprnela po uživanju svetnih nečimrnosti. Skrbna vzgoja jo je sicer obvarovala večjih grehov. Znala je ubogati in visoko je cenila deviško čast. Toda lišpa in vsakovrstne zabave ji ni bilo nikdar dovolj. Da bi jo prevzgojili, so jo starši izročili v šolo klarisam v Viterbu. Njena starejša sestra je bila tam malo prej preoblečena. A Klare niso spremenili ne zgledi pobožne sestre ne lepi nauki njenih učiteljic. Ko se je vrnila iz samostanske šole, je bila prav tako gizdava in veseljaška kakor prej.

Tiste čase je začel zahajati v družino grof Capirucchi in Klara se je vanj zaljubila. Bila je prepričana, da prihaja zaradi nje. Ko pa se je grof zaročil z mlajšo sestro Hortenzijo, je bila Klara smrtno užaljena. Zagrenila se je in sklenila stopiti v samostan frančiškank. Postala je sestra Hijacinta. A spremenila je le obleko in ime. Sama je rekla: »Zdaj sem sicer nuna, toda hočem živeti ko grofica.« Dopustili so ji, da je stanovanje opremila z izbranim pohištvom, samostansko obleko si je dala izdelovati iz dražjega blaga, imela je lastno kuhinjo, sprejemala je obiske in jih vračala.

Tako je živela deset let. V samostanu so trpeli to posvetno življenje sestre Hijacinte zaradi obzirnosti da Mariscottijev. Potem je hudo zbolela. Spovednik ji je resno dejal, da nebesa niso za prevzetne ljudi. Te besede so jo pretresle. Po spovednikovem naročilu je vse sestre prosila odpuščanja za slab zgled. Ponižanje jo je ozdravilo. Dvajset let je bilo nato njeno življenje nepretrgan čudež zatajevanja in svetosti.
Goduje 30. januarja.
Vir

V Viterbu (v Italiji), sveta Hiacínta Mariscotti [mariskóti], devica iz Tretjega reda svetega Frančiška, ki je petnajst let preživela v praznem veseljačenju, nato je sprejela najstrožje življenje in ustanovila Društvo v tolažbo starih in za češčenje Svete Evharistije.
Vir