sveta Margareta (Marjeta) Bourgeoys – redovnica

Margareta BourgeoysRodila se je 17. aprila leta 1620 v kraju Troyes, Francija; umrla pa 12. januarja leta 1700 v Montrealu v Kanadi.
V Kanadi je delovala na področju izobraževanja in vzgoje mladih. Ustanovila je redovno družbo sester “Naše Gospe iz Montreala”, ki se je hitro razširila.
Vir

»Vedno sem čutila, da mora skupnost prežemati duh ponižnosti, preprostosti, poslušnosti in uboštva v nenavezanosti na materialne stvari in predanosti Božji previdnosti …
Ljubezen naše Gospe je kot potok, ki izvira pri večnem studencu, poteši žejo vseh, ne da bi se kdaj posušil in ki se vedno znova vrača k svojemu izviru.«
Ime: Izhaja iz starogrške besede margarites, ki pomeni »biser«.
Rojena: 17. aprila 1620.
Kraj rojstva: Mesto Troyes v pokrajini Champagne v Franciji.
Umrla: 12. januarja 1700.
Kraj smrti: Mesto Fort Ville-Marie, takrat francoska kolonija, danes Montreal v Kanadi.
Družina: Rodila se je kot šesta izmed dvanajstih otrok očetu Abrahamu in materi Guillemette, roj. Garnier. Družina je pripadala srednjemu sloju, oče je izdeloval sveče in koval denar.
Mladost: Oče ji je umrl, ko je bila še zelo mlada, mati pa, ko je dopolnila 19 let. Margareta je morala po smrti staršev voditi hišne posle in skrbeti za svoje mlajše brate in sestre.
Poklic: Dogodek, ki je spremenil njeno življenje, je bilo nenavadno doživetje med procesijo v čast Marije, kraljice rožnega venca, 7. novembra 1640. Med pogledom na njen mozaik je začutila klic, naj se popolnoma posveti Bogu, njen vzor pa naj bo Marija.
Apostolat: Zvesta klicu je vstopila v kongregacijo sester Naše ljube Gospe v domačem kraju. Želela je vstopiti h klarisam ali karmeličankam, a je te niso sprejele. Kmalu pa je začutila, da življenje v zaprti skupnosti ni zanjo, zato je zunaj samostana začela poučevati in vzgajati revna dekleta.
Kolonija: Guverner in ustanovitelj Montreala v Kanadi, Paul de Chomedey de Maisonneuve, je Margareto pregovoril, da se mu je kot učiteljica pridružila pri delu v Kanadi. Tja je prispela leta 1653 in začela graditi kapelo v čast Mariji Materi dobrega sveta, prve cerkve v Montrealu.
Skupnost: Leta 1658 je odprla prvo šolo in ustanovila kongregacijo Naše ljube Gospe. Prve članice so bile učiteljice, ki jih je pripeljala iz Francije, kmalu pa so se jim začele pridruževati tudi domačinke. Sestre so na različne načine pomagale ljudem, odpirale strokovne šole, poučevale dekleta v gospodinjskih spretnostih, pomagale revnim, delovale pa so tudi med Indijanci.
Žrtev: Zadnji dan leta 1699 se je Bogu ponudila v žrtev namesto mlade sestre, ki je bila na smrtni postelji. Tej se je naslednji dan stanje izboljšalo, Margareto pa je začela tresti mrzlica in je po dvanajstih dneh umrla.
Zavetnica: Revežev, proti revščini, zgodnji smrti staršev, tistih, ki jih niso hoteli sprejeti v samostan.
Upodobitve: Upodobljena je v črni redovni obleki z belo naglavnico, črno ruto ter naprsnim križem.
Beatifikacija: Za blaženo jo je 12. novembra 1950 razglasil papež Pij XII., za svetnico pa 31. oktobra 1982 sv. Janez Pavel II.
Goduje: 12. januarja.
Splet: http://www.cnd-m.org

Vir

V Montrealu [montriólu] (v kanadski provinci Quebec), sveta Marjeta Bourgeoys [buržuá], devica, ki je na vse načine blažila stiske priseljencev in vojakov in zelo skrbela za krščansko vzgojo deklic. Zato je ustanovila tudi Kongregacijo sester Naše Gospe.
Vir