sveta Marija Goretti – mučenka

sveta Marija Goretti - mučenkaImena: Marija, Maria, Mia, Mija, Micika, Micka, Maša, Maca, Mica, Manica, Manca, Marika, Maruša, Maruška, Mara, Mare, Maja, Manja, Mariška, Marlena, Manja, Meri, Mimi, Mimica, Mimka, Mirjana, Mirjam, Rija, Mariela, Marlis, Marij

Marija Goretti je najmlajša svetnica po letih. Na njen grob v cerkvi S. Maria delle Grazie e S. Maria Goretti v pristaniškem mestu Nettuno prihaja veliko vernikov. Pri enajstih letih je umrla zaradi poškodb, ki ji jih je prizadel neki mladenič. Papež Pij XII. jo je na trgu sv. Petra v Rimu 24. junija 1950 razglasil za svetnico. Razglasitvi je prisostvovala tudi njena mati.

Marija se je rodila 16. oktobra 1890 v Corinaldu in bila najstarejša od petih otrok, ker pa starši niso mogli pridelati dovolj hrane, so se preselili v vasico blizu Nettuna. Po enem letu je zaradi malarije umrl oče, mati je delala na poljih, Marija pa je skrbela za otroke. Alessandro, šestnajstletni sin nekega zakupnika je nadlegoval Marijo, ta pa je o teh dogodkih molčala, da ne bi obremenjevala matere. 5. julij 1902 je Alessandro poskušal Marijo posiliti. Poskušala se je braniti, vendar je imel Alessandro v rokah nož, s katerim jo je štirinajstkrat zabodel. V bolnici je umrla naslednji dan.

Alessandra so obsodili na trideset let prisilnega dela. Sprva ni obžaloval svojega dejanja, čez nekaj let pa se mu je prikazala Marija in mu dala cvetje. Po tem se je spreobrnil in vstopil v kapucinski red, ko so ga leta 1928 predčasno izpustili.
Vir

Pri Nettunu (v Láciju, v Italiji), sveta Marija Goretti, devica in mučenka, ki je preživela trdo otroštvo, pomagala materi pri gospodinjstvu in marljivo molila. Pri dvanajstih letih se je branila proti napadalcu čistosti. Bila je prebodena z bodalom.
Vir