sveta Marjeta Antiohijska – mučenka

sveta Marjeta Antiohijska - mučenkaZavetnica: kmetov, devic, dojilj, deklet, porodnic, žena; pri težkih porodih, proti nerodovitnosti, proti boleznim obraza in ranam; za rodovitnost, priprošnjica v stiski.
Atributi: palma, križ, krona, knjiga in glavnik
Imena: Marjeta, Marjetka, Marjetica, Metka, Meti, Meta, Megi, Pegi, Rita, Biserka, Eta, Greta, Gretka, Gretica, Marga, Margareta, Margica, Margeta.
Ime Marjeta najverjetneje izhaja iz latinskega oz. grškega imena Margarita, ki pomeni »biser«. Drugo ime zanjo je Marina, izpeljanka iz lat. besede marinus, kar pomeni »morski«.
Cerkve v Sloveniji/svetu: v Sloveniji je 51 cerkva sv. Marjete
Marjeta spada k štirinajstim priprošnjikom v stiski in je poleg Barbare in Katarine ena od svetih treh devic. Častijo jo v Montefiasconeju nad Bolsenskim jezerom. Stolnica sredi mesteca, ki je posvečena mučenki, se imenuje S. Margherita. V njej so tudi njene relikvije. Po legendi se je rodila v drugi polovici 3. stoletja v Antiohiji. Njena dojilja jo je od rojstva vzgajala v krščanski veri. Ko je oče opazil, da zavrača poganske bogove, jo je prijavil oblastniku Olibriju. Ta jo je poskušal odvrniti od krščanske vere in se hotel z njo poročiti. Ker ga je zavrnila jo je dal žgati z baklami, obesiti za lase in bičati. V zaporu naj bi se ji ponoči prikazal zmaj in jo hotel požreti. Naredila je križ, zmaj je zginil, rane, ki jih je dobila pa naj bi se že naslednji dan čudežno zacelile. Mnogo ljudi se je po tem dalo krstiti, zato je prefekt ukazal, naj Marjeto obglavijo.
V srednjem veku je veljalo, če je bilo vreme pred Marjetinim lepo, se je na njen dan začela žetev. Na 20. julij so tudi plačevali kmečko zakupnino. Velikokrat jo prikazujejo z zmajem. Večkrat je upodobljena tudi z drugimi devicami, njeno obglavljenje pa je na Carraccijevi sliki v cerkvi S. Maurizio v Mantovi.
Goduje 20. julija, v vzhodni Cerkvi pa 13. julija.
Pregovori: če sv. Marjete dan deževalo bo, težko boš pod streho spravil seno. Sv. Marjeta grom in strelo obeta. Sv. Urh in sv. Marjeta kače paseta.
“Oče, vere v enega pravega živega Boga in njegovega Sina Jezusa Kristusa mi nihče ne more vzeti iz srca. Pripravljena sem zanj preliti svojo kri, saj je tudi Jezus svojo prelil zame” (po “Zlati legendi”).
Vir

V Antiohiji (v Pizídiji, v današnji Turčiji), sveta Marína ali Marjeta, ki je po izročilu posvetila svoje telo Kristusu z devištvom in mučeništvom.
Vir