sveti Anton Daniel – duhovnik, redovnik in mučenec

Mučenec severne Amerike
Anthony Daniel (1601 – 1648) se je navdušil za misijone v Novi Franciji, ko je v Rouen-u na študiju srečal mlade Hurone in patra Janeza de Brebeuf-a, ki se je vrnil iz misijona pri Huronih. Anthony je bil ravno posvečen v duhovnika in je že začel poučevati v jezuitskem kolegiju v Fu-ju, ko je srečal Janeza de Brebeuf-a. Ta je čez nekaj let postal Anthonyjev učitelj jezika v Quebec-u, ko se je tudi on vrnil nazaj v misijone.
Leta 1634 se je Anthony odpravil na prvo pot k Huronom skupaj z Janezom de Brebeuf-om. Epidemija je pustošila po vsem okolišu in povzročala veliko težav misijonarjem, saj so jih ljudje obtoževali, da oni prinašajo bolezen. Anthony se je o tem z njimi razgovarjal in si pridobil zaupanje. V Taendeuiata je imel lep uspeh, posebej med otroki, ki jih je poučeval tudi zapovedi in molitve, ki jih je uglasbil. Predstojnik ga je po enem letu poklical nazaj v Quebec, da bi vodil deško šolo, ki so jo začenjali. Starši pa niso želeli pošiljati otrok v šole, zato je bila zaradi pomanjkanja otrok šola po nekaj letih zaprta. Anthony se je vrnil k Huronom poleti 1638 in se naselil v vasi Ossossané. Leto pozneje je dobil nalogo, da začne novo misijonsko postojanko Cahiagué. Tam je preživel osem bogatih let in v tem času dobro utrdil krščansko vero.
Leta 1647 se je preselil v Teanaustayé, kjer so ga ljudje tudi dobro sprejeli. Naselbina pa je bila žal blizu trgovskih poti Irokezov, ki so bili v sovraštvu s Huroni. 2. julija 1648, ravno po njegovi vrnitvi iz Sainte-Marie, ko je zaključeval sveto mašo, se je razlegel opozorilni krik, da se bližajo Irokezi. Anthony je v naglici obiskoval bolne, da bi jih lahko ob grozeči nevarnosti krstil. Žene in otroci so se skrivali, možje so zbirali orožje. Napadalci so bili številčno veliko močnejši od branilcev, ki so se zatekli v cerkev. Jezuit je neustrašeno stopil pred napadalce, ko so se ti pojavili in jim prepovedal, da bi vstopili v cerkev. Sprva so bili presenečeni nad njegovo hrabrostjo, a so ga nato ubili s puščicami in smrtnim strelom s pištolo v srce. Cerkev so zažgali in telo sedeminštiridesetletnega jezuita vrgli na pogorišče. Njegovi sobratje, ki so prišli po njegovo telo, niso našli ničesar.
Vir

Pri Huronih (na kanadskem ozemlju), sveti Anton Daniel, duhovnik in mučenec iz Družbe Jezusove, ki je po maši stal pri vratih oratoria v obrambo novokrščencev. Od sovražnih poganov, ki so vdrli, je bil preboden s puščicami in slednjič sežgan v ognju. Njega in tovarišev se spominjamo devetnajstega oktobra.
Vir