sveti Arnold Janssen – redovnik

Arnold JanssenRodil se je 5. novembra leta 1837 v Grochu; umrl pa 15. januarja 1909 v Steylu (Steijl), Nizozemska.
Arnold je bil drugi od enajstih  otrok vozarja Gerharda in zelo pobožne žene Ane Katarine. Bil je ministrant, z mamo je vsak večer molil rožni venec. Obiskoval je škofijsko gimnazijo, študiral je filozofijo, matematiko in naravoslovje v  Münstru in Bonnu. Postal je duhovnik, bil je profesor na gimnaziji v Bucholtu. Spoznal je pomembnost tiska, zato je začel izdajati časopis „Die Stadt Gottes”, ki je dosegal visoke naklade. Odprl je misijonarsko šolo v Steylu, ustanovil misijonsko družbo „Societas Verbi divini” (verbiti) . Hitro se je razširila, zato so odprli hiše v Rimu,  Mödlingu pri Dunaju, na Poljskem, v Salzburgu, ter v ZDA pri Chicagu. Imel je lastno tiskarno, ki mu je bila vir financ za misijonsko delo. Misijonarji so bili poslani v Novo Gvinejo, Japonsko, Južno Ameriko in Filipine.
Leta 1889 je skupaj s Heleno Marijo Stollenwerk ustanovil družbo misijonskih sester “Služabnice Svetega Duha”. Ko je umrl je družba štela 2000 članov v desetih državah, danes jih je preko deset tisoč – moških in ženskih; 430 sester častilk in v 65 državah na stotine hiš ter tisoče šol in vseučilišč.
Arnold pomeni upravljajoč kot orel.
Vir

V vasi Steyl (na današnjem Nizozemskem), sveti Arnold Janssen, duhovnik, ki je ustanovil Družbo Verbistov za oznanjevanje vere v misijonih.
Vir