sveti Arnulf iz Metza – državnik, škof in puščavnik

sveti Arnulf iz Metza - škof in puščavnikZavetnik pivovarjev in mlinarjev
Atributi: riba, prstan
Imena: Arnulf, Arnulfa
Zavetnik pivovarjev, mlinarjev in pri iskanju izgubljenih predmetov je bil sprva hišni upravitelj pri frankovskem kralju. Eden njegovih sinov se je poročil s hčerko Pipina Starejšega, tako je bil Arnulf v tesni povezavi s karolinsko hišo. Ko je njegova žena Doda vstopila v samostan, se je tudi Arnulf dal posvetiti v duhovnika. Okoli leta 614 je bil imenovan za škofa v Metzu, poleg tega pa je dobil tudi vodilno vlogo na frankovskem dvoru. Leta 627 se je odpovedal škofovski službi in do smrti živel kot puščavnik v Remiremontu, kjer je skrbel za domačine. Njegov naslednik, škof Abbo, je dal prenesti njegove posmrtne ostanke v Metz.
Pogosto je prikazan kako neguje bolnike, večkrat tudi z ribo in prstanom, kar temelji na legendi, po kateri naj bi svoj prstan vrgel v Mozelo in rekel, da svojih grehov tako dolgo ne bo imel za odpuščene, dokler ne dobi prstana nazaj. Pozneje ga je našel v trebuhu ribe, ki so mu jo prinesli za obed. Ta prizor lahko vidimo na barvnem oknu v stolnici v Metzu.
Vir

V Metzu (v Avstráziji, danes v Franciji), sveti Arnúlf, škof, ki je bil svetovalec Dagobérta, kralja Avstrázije, a je odložil službo in živel samotarsko življenje na gori Vósegu.
Vir