sveti Barnaba – apostol

Barnaba        Atributi: evangelijska knjiga v roki.
        Imena: Barnaba
        Po rodu je bil Jud z otoka Cipra, po obrezi imenovan Jožef. Zaradi svoje priljudnosti je dobil v Jeruzalemu pridevek Barnaba, po naše »Sin tolažbe«. V Apostolskih delih beremo, da je prodal svoje posestvo in izkupiček položil k nogam apostolov. Ko se je Savel tako naglo spreobrnil in postal Pavel, so bili apostoli do novega spreobrnjenca kajpada oprezni, kar nezaupni. Barnaba pa ga je uvedel v zbor apostolov. Razložil jim je namreč, kako se je Pavlu na poti v Damask prikazal Jezus, da se je spreobrnil. Tako jih je prepričal o njegovi iskreni vnemi za Cerkev. Pozneje so apostoli Barnabu poverili vodstvo antiohijske Cerkve. Antiohija, tretje največje mesto v rimski državi, je bila središče za spreobrnjence iz poganstva.
Od tam je šel Barnaba v Tarz po Pavla in odpravila sta se na misijonsko potovanje po Cipru in Mali Aziji, ki je trajalo štiri leta. Leta 50 sta se udeležila apostolskega zbora v Jeruzalemu, prvega vesoljnega cerkvenega zbora, nato sta se ločila. Barnaba se je z Markom vrnil na Ciper, Pavel pa je s Silo odšel v Malo Azijo in Grčijo. Od tega časa ne vemo o Barnabu nič zanesljivega, čeprav lahko domnevamo, da med velikima misijonarjema ni prišlo do trajnega preloma. Pozneje sta se še srečala in sodelovala, kar je razvidno iz Pavlovega pisma Korinčanom, v katerem omenja Barnaba (1 Kor 9,6). Zatem pa se izgubijo sledi za tem svetnikom, ki mu pripada častni naslov apostola, čeprav ga Kristus ni izrečno povabil med apostole. Bil pa je med sedemdeseterimi Jezusovimi učenci.
Po ohranjenih poročilih je mogoče sklepati, da je na Cipru Barnaba z Markom le kaki dve leti oznanjal krščanstvo, nato pa sta se vrnila za nekaj časa v Antiohijo in šla na Ciper, kjer je Barnaba umrl mučeniške smrti. Ko je namreč v glavnem ciprskem mestu Salamini oznanjal evangelij, so judovski rojaki, ki jih je grizla njegova vnema za pokristjanjenje poganov, navalili nanj, ga vlekli iz mesta in s kamenjem pobili. To naj bi se zgodilo leta 62. Slikajo ga pa tudi z evangeljsko knjigo v roki, ko ozdravlja bolne in obsedene.
Goduje 11. junija.
Pregovor: Če sveti Barnaba deži, bodo jeseni grozdja polne kadi.
Vir

Spomin svetega Barnaba, apostola, ki je bil dober mož in poln Svetega Duha in vere. Prištet je bil med prve vernike Jeruzalema. Oznanjal je evangelij v Antiohiji, in komaj spreobrnjenega Pavla iz Tarza uvedel med število bratov, ter spremljal na prvem njegovem potovanju pri evangelizaciji Azije. Nadalje je bil navzoč pri jeruzalemskem koncilu. Ko se je vrnil na Ciper, svojo domovino, je tam širil evangelij.
Vir