sveti Janez Nepomuk Neumann – škof

sveti Janez Nepomuk Neumann - škofRodil se je leta 1811 v mestu Prahatice kot sin češke matere in nemškega očeta. V Budjejovicah je končal gimnazijo in stopil v bogoslovje. Tu je v njem zorel sklep (pod vplivom branja poročil dunajske Leopoldinske družbe), da bo šel za misijonarja v Ameriko. Leta 1833 je končal teološki študij, toda ni bil posvečen v duhovnika, ker je škofija imela preveč duhovnikov. Odločil se je, da bo odšel v Ameriko in tam našel škofa, ki bi ga hotel posvetiti. Leta 1836 je stopil na ameriška tla (naš Friderik Baraga nekaj let prej). Že tri tedne po svojem prihodu je bil v New Yorku posvečen za duhovnika in poslan na svoje prvo službeno mesto pri slapovih Niagare. Štiri leta je opravljal duhovniško službo med nemškimi, francoskimi in irskimi priseljenci. Dunajskemu nadškofu je pisal: »Dobri katoličani, ki so v vsaki občini še v večini, bodo kmalu še boljši.«

Pismo redemptorista Prosta je povzročilo preobrat v njegovem življenju. Še istega leta se je odločil za vstop v red redemptoristov. Kmalu je v njem prevzel odgovorne službe, kljub temu je še vedno delal v dušnem pastirstvu. Svojim duhovnim sobratom pa je vedno ponavljal: »Svet bo spreobrnjen bolj z molitvijo kakor z vsem drugim prizadevanjem.« Ko je bil razrešen predstojniške službe, se je posvetil bogoslovni znanosti. Njegov mali katekizem je doživel osemintrideset izdaj. Temu je sledil veliki katekizem in svetopisemske zgodbe. Toda leta 1852 ga je papež Pij IX. imenoval za škofa v Filadelfiji, ki je bila tedaj za New Yorkom in Baltimorom najpomembnejša škofija v ZDA. Neumann se je trudil, da bi se izognil škofovski časti. Toda papež mu je ukazal, naj sprejme škofijo pod pokorščino.
Kot škof se je posebej lotil vprašanja šol in ga tudi razvozlal. Ni in ni mogel gledati, kako so se otroci v liberalnih državnih šolah pod pretvezo svobode odtujevali Cerkvi in veri. Njegov program je bil: »Nobena župnijska cerkev brez župnijske šole.« Med njegovim kratkim škofovanjem je zraslo okoli sto novih šol. Z njegovim sodelovanjem pa je bilo zgrajenih približno osemdeset cerkva in kapel.

Preobilica dela ga je zgodaj izčrpala: 5. januarja 1860 se je zgrudil na eni izmed ulic v Filadelfiji in bil takoj mrtev. Za svetnika ga je razglasil papež Pavel VI. 19. junija 1977.
Goduje 5. januarja.
Vir

Neumann se je že v mladosti navduševal nad misijoni v Ameriki, zato se je v letu, ko bi moral biti posvečen, pa se to ni zgodilo, ker je imela njegova škofija preveč duhovnikov, kar sam odpravil tja. Po posvečenju se je dobesedno izgaral v dušnopastirskem delu na mnogih področjih, zato je še mlad od izčrpanosti umrl na eni izmed ulic svojega škofijskega mesta Filadelfija.
Ime: Ime Janez je hebrejsko, Johanan, in pomeni »Jahve (Bog) je milostljiv«. Nepomuk pa je dobil ime po mučencu Nepomuku (iz mesta Pomu, Nepomuk na Češkem).
Rodil se je 28. marca 1811 v mestecu Prahatice na Češkem,  umrl pa 5. januarja 1860 v Filadelfiji v Ameriki.
Družina: Rodil se je v katoliški družini, imel je še štiri sestre in brata. Njegov oče Filip je bil po rodu Nemec, obrtnik, mati Neža pa je bila Čehinja.
Skupnost: Redemptoriste je leta 1732 ustanovil sv. Alfonz Ligvorij. Njihovo poglavitno poslanstvo je misijonsko delo in pridiganje. Janez Nepomuk je v red vstopil leta 1840.
Posvečenje: V duhovnika je bil posvečen v Ameriki, v New Yorku, 25. junija 1836.
Službe: Prva štiri leta je preživel med priseljenci pri Niagarskih slapovih, nato pa v redu redemptoristov prevzemal različne službe: rektorja, predstojnika, dokler ni bil imenovan za škofa.
Škofija: 28. marca 1852 je bil posvečen za četrtega filadelfijskega škofa. Škofija je bila ustanovljena leta 1808, 1875 pa je postala nadškofija in metropolija. Danes na njenem ozemlju živi okoli 4 milijone prebivalcev, od tega je slab milijon in pol katoličanov (38%). Ima 267 župnij, od leta 2011 jo vodi nadškof Charles Joseph Chaput.
Prednik: Frančišek Patrik Kenrick (1842–1851).
Naslednik: Janez Friderik Bryan Wood (1860–1883).
Dela: Poleg napornega misijonskega dela je kot škof Neumann v samo osmih letih v svoji škofiji ustanovil čez sto cerkva in prav toliko šol ter neutrudno potoval po svoji veliki škofiji. Izdal je mali katekizem, ki je doživel 38 izdaj, nato še veliki katekizem in svetopisemske zgodbe ter pisal številne članke.
Kreposti: Bil je zelo izobražen in nadarjen, a obenem preprost in ponižen, tudi kot škof je raje jedel z reveži kot imenitneži in sam pomival posodo. Bil je človek molitve, študija in neutruden pastoralni delavec.
Zavetnik: Nima posebnega patronata.
Upodobitve: Portreti ga prikazujejo v srednjih letih, mladostnega in prijetnega, prijaznega videza v preprosti obleki redemptoristov ali v škofovski obleki s križem in desnico, dvignjeno v blagoslov.
Beatifikacija: Papež Pavel VI. ga je za blaženega razglasil 13. oktobra 1963, za svetnika pa 19. junija 1977.
Goduje: 5. januarja, na Češkem pa 5. marca.
Misel: »Svet bo spreobrnjen bolj z molitvijo kakor z vsem drugim prizadevanjem.«
Vir

V Filadélfiji (v Pensilvániji, iz Združenih držav Severne Amerike), sveti Janez Nepomuk Neumann [nojman], škof, iz Kongregacije presvetega Odrešenika (redemptoristov) iz Češke, ki v Ameriki zaradi revščine pomagal priseljencem
s sredstvi, z nasvetom in ljubeznijo, ter zelo skrbel za krščanski pouk dečkov.
Vir