sveti Lovrenc – diakon in mučenec

sv. LovrencAtributi: Upodobljen je kot mlad diakon z ražnjem. Pri sebi ima tudi mošnjicek ali kruh, ki ponazarjata razdelitev cerkvenega imetja med reveže.
Imena: Lovrenc, Lovranc, Lovro, Lavra, Laura, Lavrencija, Lovrencija, …
Cerkve v Sloveniji/svetu: V Sloveniji je 50 cerkva sv. Lovrenca
Sv. Lovrenc je s svojo smrtjo proslavil Rim kakor svoj čas prvi mučenec Štefan Jeruzalemski. Bil je diakon papeža Ksista II. Ta ga je postavil za upravnika cerkvenega premoženja in mu izročil skrb za reveže. Ko so pod cesarjem Valerijanom peljali sivolasega papeža Ksista v smrt, je Lovrenc pohitel k njemu: »Kam hitiš, oče, brez sina? Kam greš, sveti duhovnik, brez diakona?«
Papež mu je naročil, naj razda med reveže, kar je cerkvenega premoženja, potem pa mu je napovedal: »Ne zapuščam te, moj sin. Toda tebe čakajo hujši boji za Kristusa.«
Res. Rimski načelnik Hipolit je slišal, da ima Cerkev velike zaklade, ki jih opravlja Lovrenc. Polakomnil se jih je, poklical Lovrenca predse in terjal od njega, naj mu jih izroči. Mladi diakon je odgovoril: »O, Cerkev ima velike zaklade. Rad ti jih nekaj izročim, samo nekoliko odloga prosim.« Hipolit mu je dal tri dni odloga. Lovrenc je razdelil cerkveno premoženje med ubožce, kakor mu je bil naročil papež; tretji dan pa je zbral vse te reveže in jih pokazal sodniku, rekoč: »Glej, to so zakladi naše Cerkve!« Načelnik je pobledel od jeze in z vsakovrstnimi mukami poskušal Lovrenca prisiliti k odpadu. Slednjič so ga, vsega ranjenega položili na razbeljen raženj in živega pekli. Močni spoznavalec se je še tu pošalil in dejal sodniku: »Na eni strani sem že pečen; obrni me na drugo!« Nato je med molitvijo izdihnil svojo dušo 10. avgusta 258. Na ta dan goduje.
Mnogi slavni slikarji in kiparji so upodobili tega priljubljenega svetnika. Na veličastni Michelangelovi Poslednji sodbi v Sikstinski kapeli zavzema vidno mesto takoj za Kristusom. Tudi po naših cerkvah pogosto srečujemo njegovo podobo.
Sv. Lovrenc goduje 10. avgusta.
Vir

sv. LovrencLovrenc je bil eden izmed sedmih diakonov rimske Cerkve, ki je služil papežu Sikstu II. Dobro je upravljal s cerkvenim premoženjem, skrbel je za uboge in papežu stregel pri sveti daritvi. S papežem sta bila iskrena prijatelja. Za časa vladanja cesarja Valerijana (od 253 do 260 leta) so papeža zaprli in ubili. Lovrenc je, kot njegov zvest služabnik, hotel umreti z njim, a mu je papež naročil naj denar iz zakladnice razdeli revežem, saj čez nekaj dni pojde za njim. Rimski načelnik Hipolit je od Lovrenca zahteval zaklade Cerkve in le – ta je predenj pripeljal ubožce, vdove in sirote. Razjarjen Hipolit ga je dal najstrašnejše mučiti, na koncu so ga živega spekli na ražnju.
Sv. Lovrenc je zavetnik ubogih, gasilcev, steklopihalcev, kuharjev, likalk. Varuje pred opeklinami, bolečinami v hrbtu, vročico. Priporočajo mu verne duše v vicah in ga prosijo za dobro letino. Upodabljajo ga kot diakona s pravokotnim ražnjem, z evangelijsko knjigo in s križem, delečega miloščino, ali z mučeniško palmo.
Danes imajo god osebe, ki se imenujejo: Lovrenc, Lovre, Lovro, Lavrencij, Lavrencija, Laura, Lavra, Lorena.
Vir

Praznik svetega Lovrenca, diakona in mučenca, ki je želel biti podoben s papežem Ksistom tudi v mučeništvu, kot poroča sveti Leon Véliki. Ko mu je bilo ukazano, da izroči zaklade Cerkve, je zamehljivo pokazal tiranu reveže, za katere živež in obleko je zbiral predmete. Po treh dneh je premagal plamena zaradi vere v Kristusa. Njegovo telo je pokopano v Rimu na pokopališču Verana, imenovano po njegovem imenu.
Vir