sveti Narcis – škof

sv. Narcis Imena: Narcis, Narciso, Narciz, Cizo, Narcisa, …
Narcis je bil okoli leta 190 škof v Jeruzalemu. S cezarejskim škofom Teofilom je vodil sinodo, ki je razpravljala o praznovanju velike noči v Palestini. Ko so določili, da jo bodo praznovali na nedeljo je naletel na nasprotovanja mnogih sodelavcev. O njem so začeli širiti laži, zato se je odpovedal škofovski službi in se umaknil v samoto.
Okoli leta 212 se je vrnil in prevzel škofovsko službo. Zaradi visoke starosti ni mogel sam opravljati odgovornih nalog, zato je oblast delil s kapadokijskim škofom Aleksandrom.
Umrl je v starost 116 let. Legenda mu pripisuje čudodelno moč. Najpogosteje se omenja kako je spremenil vodo v svetilno olje v času velikonočne vigilije, zato je pogosto upodobljen z vrči za vodo. Na nekaterih upodobitvah vidimo angele, ki nesejo Narcisovo dušo v nebo.
Vir

TV prispevek
Spomin svetega Narcísa, jeruzalemskega škofa, hvalevrednega zaradi svetosti, potrpežljivosti in vere, ki je soglašal s svetim papežem Viktorjem glede časa praznovanja Velike noči. Trdil je, da se ne sme nobeno drugo nedeljo slaviti skrivnost vstajenja Gospodovega in se je kot starček, star stosedem let, preselil h Gospodu.
Vir