sveti Pedro (Peter) Calungsod – katehet in mučenec

Pedro Calungsod je živel v 17. stoletju na Filipinih. Bil je katehet v misijonu španskih jezuitov, ki so prinesli evangelij na Marijanske otoke sredi Tihega ocena. Domačini so jih tam sprejeli velikodušno, njihov uspeh in priljubljenost pa sta pri nekaterih zbudila ljubosumje in sramotenje. Mladi, komaj sedemnajstletni Pedro in predstojnik misijona, pater Diego sta nekega dne tako naletela na skupino jeznih nasilnežev, ki jih je naščuval vaški poglavar. Obtožili so ju, da sta zastrupila otroke z blagoslovljeno vodo, uporabljeno za krst. Podlegla sta njihovim udarcem.
Mladega Pedra so klicali »virtuozni katehet«, je za Radio Vatikan povedal msgr. Ildebrando Leyson, rektor filipinskega svetišča, posvečenega novemu svetniku. »Bil je dober katoličan, in to ne le zaradi svoje vere, temveč ker je vero kot misijonar prinašal tudi drugim. Potem je dal celo svoje življenje za to vero. Tako je postal vzor za vse katoličane, ki smo pravkar začeli leto vere in obhajali dvajseto obletnico objave Katekizma katoliške Cerkve.«
Mučeniška smrt Pedra Calungsoda in p. Diega je med domačini na otokih obrodila bogate sadove, je še zatrdil msgr. Leyson. Namesto da bi vero izgubili, se je le-ta okrepila. Pedro se ni bal podariti svojega življenja in s tem je vernikom pokazal verodostojno pričevanje. Postal bo drugi, od Cerkve priznani filipinski svetnik. Njegova mladost predstavlja klic za vse prebivalce te katoliške dežele, zlasti pa za mlade, da bolje spoznajo svojo vero in jo živijo.
Vir
Pedro Calungsod»Pedro Calungsod se je rodil okoli leta 1654 na področju Visayasa na Filipinih.« S temi besedami je sveti oče začel predstavitev naslednjega svetnika, ki se je iz ljubezni do Kristusa pripravljal pri jezuitih, misijonarjih v njegovem kraju, da bi postal katehet. Pedro je nato še skupaj z drugimi mladimi katehisti spremljal p. Diega Luisa de San Vitoresa na marijanske otroke pri evangeliziranju kamoroskega ljudstva. Pedro je tu kljub težavam in nevarnostim, pokazal z vztrajnim katehiziranjem ter s čistim življenjem, globoko vero in dejavno ljubezen ter tako z evangeljskim življenjem pričeval za Kristusa. Mučeništvo je pretrpel 2. aprila 1672. Preden je umrl, mu je jezuitski pater še uspel dati odvezo. Sveti oče je predstavitev zaključil z besedami: »Da bi zgled in pogumno pričevanje Pedra Calungsoda navdihovalo ljuba mi filipinska ljudstva za zavzeto oznanjevanje Božjega kraljestva in pridobivanje duš za Boga!«
Vir

V vasi Tomhom (na otoku Guam, v Oceániji), blaženi mučenec Peter Calungsod [kalúngsod], katehet, ki je bil zaradi sovraštva do krščanske vere od odpadnikov in nekaterih domačinov, ki so sledili poganskim pristašem vraž, divje umorjen in vržen v morje.
Vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja