sveti Telesfor iz Terranove – papež in mučenec

sveti Telesfor - papež in mučenecRodil se je v Terranovi v Kalabriji v grški družini, pred prihodom v Rim je dlje časa živel kot puščavnik v Palesini in Egiptu. Možno je, da je bil med puščavniki na gori Karmel, saj so ga tudi karmeličani prišteli med svoje svetnike. Do votlin, kjer je živel v ubožni samoti, so glasovi herezij prihajali samo kot oddaljeni odmev.
Njegov pontifikat se je začel v času vladanja cesarja Hadrijana, končal pa v obdobju Antonina Pija. Glede na to, da je središče cesarstva bilo ugodno za širjenje različnih idej, so se v Rim v tem času priselili številni heretiki. Glavni krivoverski nauk  tistega časa je bil gnosticizem, kateremu je Telesfor odločno nasprotoval, ker je menil, da bi lahko zavedel krščanstvo proti misticizmu oddaljenemu od resničnosti. Najvidnejši predstavnik tega nauka je bil Valentin, ki se je prav v tem obdobju iz Egipta preselil v Rim, kjer se je okoli njega skozi več kot dvajset let zbralo večje število sledilcev.
Na podlagi podatkov, ki jih daje  Liber pontificalis, ugotavljajo, da je ravno Telesfor uvedel polnočnice, jutranje maše in liturgijo tretje ure ob prazniku Božiča, praznovanje Velike noči na nedeljo, post v postnem času (za duhovnike sedem tednov pred Veliko nočjo), ter petje himne Glorija – Slava Bogu na višavah, ki jo je po nekaterih virih sestavil sam Telesfor. Umrl je kot mučenec proti koncu vladanja cesarja Hadrijana.
Vir

Rodil se je v Grčiji , umrl pa leta 136 v  Rimu.
Po popisu sv. Ireneja je bil 6. naslednik svetega Petra. Umrl je mučeniške smrti.
Telesfor pomeni marljiv z namenom.
Vir

– V Rimu, rojstni dan za nebesa svetega Telesfóra, papeža, ki je bil za apostolom Petrom postavljen kot sedmi papež in je bil mučen v času Antonina Pija.
– V Rimu, smrt svetega Telésfora, papeža, ki je, po pričevanju svetega Ireneja, pretrpel slavno mučeništvo kot sedmi škof, postavljen od apostolov.
Vir