blaženi Augusto Gaius – redovnik in mučenec

Prvi korejski jezuit in mučenec na Japonskem
Gaius (1572 – 1624) je kot mladenič postal budistični menih. V Koreji je padel v ujetništvo Japoncev, ki so ga kot sužnja odvedli na Japonsko. Tam je postal kristjan, nato katehist in končno, tik pred mučeniško smrtjo, ko je bil živ zažgan, tudi jezuit.

Kot budistični menih ni bil zadovoljen z budističnim učenjem o Bogu, zato je zapustil samostan in živel samotarsko življenje v gorah. Ko je tako živel v tišini in molitvi, je prišel do prepričanja, da mora biti samo en Gospod vseh stvari. Leta 1592 pa so Japonci napadli Korejo. Kot mnogi drugi je tudi Gaius padel v ujetništvo in bil kot suženj poslan na Japonsko. Njegov gospodar tam pa je spoštoval njegovo prejšnje meniško življenje in mu je omogočil, da je odšel v samostan v Miyako (današnji Kyoto). Njegov drugi poskus, da bi postal menih, pa mu prav tako kot prvi ni prinesel duševnega miru. Na skrivaj se je udeleževal katehez v jezuitski cerkvi in se odločil, da bo postal kristjan.

Ko je zapustil samostan, je bil krščen in je začel pomagati enemu jezuitu. Ta je spoznal, da mu lahko odločilno pomaga pri poučevanju Korejcev, ki so po vojni živeli na Japonskem. Gaius je kot katehist živel in deloval v mestih Osaka, Sakai in Kanazawa. Ko je leta 1614 Shogun Tokugawa Iyeyasu izgnal tuje misijonarje, se je Gaius pridružil nekdanjemu gubernijskemu uradniku, ki je odhajal v izgnanstvo, ker je postal kristjan. Z njim je Gaius ostal, dokler ta ni eno leto pozneje umrl. Takrat se je Gaius vrnil na Japonsko. Nastanil se je pri korejskih kristjanih in nadaljeval misijonsko delo s poučevanjem ljudi, krščevanjem otrok in spreobrnjencev, obiskovanjem bolnikov in zapornikov in pokopavanjem mrtvih. Kljub nevarnosti je vztrajal dokler ni bil aretiran ob obisku španskega frančiškana v zaporu v Nagasakiju.

Gaius je v zaporu ostal več kot leto in pol. Med tem časom je zaprosil za vstop k jezuitom, z obrazložitvijo, da ker je bil “sin Družbe, bi rad tudi umrl v njej”. Bil je sprejet, a še preden je za to izvedel, je guverner 12 novembra 1624 podpisal ukaz o usmrtitvi. Še isti dan so ga odpeljali na grič mučencev v Nagasakiju, kjer je bil živ sežgan.
Vir