blaženi Janez (Juan) de Palafox y Mendoza – škof

Juan (Janez) de Palafox y MendozaV nedeljo 5. junija 2011 je bil v Španiji za blaženega razglašen Juan de Palafox y Mendoza. Svetega očeta, ki se je dogodka sicer spomnil v besedah pred molitvijo “Raduj se, Kraljica nebeška”  na zagrebškem hipodromu, je na beatifikaciji zastopal prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov kardinal Angelo Amato. Med slovesnostjo je spomnil na načelo, ki je vodilo novega blaženega: discipliniran in popoln duhovnik obrodi sto krepostnih laikov, pohujšljiv in razpuščen duhovnik pa nasprotno povzroči pogubo tisoč laikov.
To prepričanje je usmerjalo Juana de Palafoxa y Mendoze, ki je živel med leti 1600 in 1659. Sprva je deset let (1639-1649) deloval v Mehiki, nato pa je svoje škofovsko poslanstvo nadaljeval v Španiji. Že v Mehiki je obiskal prav vsak kotiček svoje škofije in reformiral ter potrjeval v veri duhovnike in redovnike v samostanih. Posebej se je zavzemal pri vzgojnih, kulturnih in družbenih nalogah. Zgradil je preko štirideset cerkva. Po vrnitvi v Španijo se je srečal z združenjem posvečenih oseb in laikov (Santa Escuela de Cristo), katerega cilj je bilo popolnost vsakogar glede na njegov stan in njegove dolžnosti. Novi blaženi je to duhovnost živel v polnosti.
Sveti oče je v Zagrebu o njem dejal: »Bil je široko razgledan in globoko duhoven človek, velik reformator, neutrudljiv pastir in zagovornik Indijancev.« Kardinal Amato pa je v pridigi med sveto mašo z obredom beatifikacije dodal še, da je bil pastir duš, mistik, teolog, pisatelj, prefinjena in mnogostranska osebnost, politični mislec in pokrovitelj umetnosti. Njegova »pastoralna vnema je temeljila na odstranjevanju zla in sejanju tistega, kar je sveto in dobro«. Pridružuje se dolgi vrsti svetnikov in blaženih, ki jih je v svoji dolgi zgodovini svetu ponudila španska Cerkev.
Kardinal Amato je poudaril tudi, da je hkrati skrbel za duhovne dobrine vernikov in si prizadeval za dobro upravljanje škofije. Nekatere prvine njegove duhovnosti so zelo aktualne za današnji čas. Med njimi so na primer skrb za revne in uboge, obramba domorodcev, ljubezen in skrb za duhovnike, pastoralna gorečnost za duhovne potrebe vernikov, molitev in evharistično čaščenje, strogost ter ljubezen do Marije in molitve rožnega venca. Posebej se je Amato zaustavil ob njegovem spoštovanju do Indijancev in skrbi za duhovnike. Opozoril je, da se to lahko naveže na današnje priseljence, ki so prav tako pogosto žrtve slabega ravnanja, poniževanj in izkoriščanja. Zgled novega blaženega mora biti vsem vernikom spodbuda, da popravljajo nepravične razmere in jih bratsko sprejmejo v svoje skupnosti. Kar zadeva njegovo skrb za duhovnike, pa si je prizadeval zlasti za njihovo kulturno, teološko in duhovno vzgojo. Kot že omenjeno, je bil namreč prepričan, da mnoge kreposti laikov izvirajo prav iz dobrega zgleda duhovnikov. »Naj Gospod svoji Cerkvi podeli številne in svete duhovnike, kot je bil blaženi Juan,« je dejal papež Benedikt XVI. v nedeljo po sveti maši na zagrebškem hipodromu.
Vir