blaženi Janez Nelson – duhovnik, redovnik in mučenec

blaženi Janez Nelson - duhovnik, redovnik in mučenecAngleški mučenec Janez (John) Nelson (1535–1578) je postal jezuit v zaporu, tik preden je bil mučen. Bil je mož neomajnega prepričanja, umrl pa je že dve leti prej, preden se začel jezuitski misijon v Angliji. Delal je enako neustrašeno kot jezuiti, ki so pozneje živeli in umirali v služenju katoličanom. Bil je sin gospoda Nicholasa Nelsona, rojen v Yorkshiru okrog leta 1535. Bil je trdno prepričan, da morajo biti katoličani neustrašni v izražanju svoje vere in se ni hotel pretvarjati z obiskovanjem protestantske liturgije, da bi se izognil kazni. Ko je imel že skoraj 40 let, je zapustil Anglijo, da bi v takrat flandrijskem Douaiju študiral v angleškem kolegiju. V duhovnika je bil posvečen junija 1576 v Byncheu. V novembru istega leta se je skupaj s štirimi drugimi novomašniki odpravil nazaj v Anglijo.
O njegovem delu, ki ga je opravljal samo eno leto, je malo znanega. Prvega decembra 1577 so ga že aretirali, saj so v hišo, kjer je prebival, vdrli lovci na duhovnike, ravno v trenutku, ko je molil brevir. Aretirali so ga zaradi suma, da je katoličan. Ko so ga pripeljali pred kraljičinega visokega uradnika in vprašali, kdo je glava Cerkve, je pogumno odgovoril, da je to papež. S tem je zapečatil svojo usodo. Sodili so mu 1. februarja. Vključili so tudi njegov odgovor uradniku. Ker je zavrnil prisego, s katero bi kraljici priznal vrhovno oblast na področju vere, je bil spoznan za krivega in obsojen na smrt kot izdajalec.
Janez je občudoval jezuite, vendar se je njihov misijon v Angliji začel šele dve leti po njegovi smrti. Pisal je francoskim jezuitom, naj ga sprejmejo v red, kar so mu tudi z veseljem izpolnili. Oblasti so ga v ječi zadrževale dve leti. Nato so ga odvedli na izvršitev sodbe v Tyburn. Potem ko je prisotnim še zadnjič spregovoril, so ga obesili, a so ga, še preden je umrl, sneli in mu izrezali drobovje. Razčetverili so ga, mu odsekali glavo in dele njegovega telesa kot svarilo razobesili na londonskem mostu in ob mestnih vratih.
Vir

V Londonu (na Angleškem), blaženi Janez Nelson, duhovnik in mučenec iz Družbe Jezusove, ki je kraljici Elizabeti I. zanikal najvišjo oblast v duhovnih zadevah. Zato je bil obsojen na smrt in obešen umrl v Tiburnu. († 1578)
Vir