sveta Afra – mučenka

AfraZavetnica mesta Augsburg
Imena: Afra, Afri

Afra pomeni Afričanka, ki je umrla mučeniške smrti v preganjanju za vlade cesarja Dioklecijana okoli leta 304 v okolici Augsburga na Bavarskem. V kratkem prvotnem latinskem zapisu o njenem trpljenju sta zgodovinsko zanesljiva kraj in način mučenja, vse drugo je legendarno. Neki kasnejši zapis, nastal na vzhodu, omenja, da bi bila pred spreobrnitvijo morda celo prostitutka, ker je ob njenem imenu pridevek Venerea (kar pomeni Venerina).

Ko je Afra umrla, je bil Augsburg rimska kolonija. Ob pritisku Germanov so se njeni prebivalci raztepli na vse strani. Spomin na Afro pa je živel dalje tudi potem, ko je eno germansko pleme spodrinilo drugega. Venantius Fortunat, duhovnik in pesnik iz Poitiersa, je videl leta 565, kako so prebivalci porečja reke Lech (ob njej leži mesto Augsburg) častili njene relikvije. Svetnica je pokopana pod njej posvečenim oltarjem v cerkvi sv. Ulriha (Urha) v Augsburgu. Kasnejši spisi pripovedujejo, da so z Afro umrle mučeniške smrti tudi njena mati Hilarija, njune služabnice Digna, Eumenia in Euprepia. Spis z naslovom Spreobrnitev sv. Afre govori tudi o tem, da jo je krstil škof Narcissus in da je ta njenega strica Dionizija posvetil v prvega augsburškega škofa.

Mesto Augsburg jo časti kot svojo zavetnico. Svetnico upodabljajo privezano k stebru ali k drevesu; na grmadi sredi gorečih plamenov, ki požirajo njeno telo, ali z gorečim polenom in vrvjo.
Mašna prošnja na god mučenke pravi: »Gospod Bog, tvoja moč se kaže v naši slabosti. Sveta Afra je od tebe dobila moč, da je zmagala v mučeništvu. Daj vsem, ki jo častimo, da bomo zmagali v vseh preizkušnjah.«
Goduje 7. avgusta.
Vir

V Augsburgu (v Réciji, v današnji Nemčiji), sveta Afra, mučenka, ki je bila grešnica, a se spreobrnila h Kristusu. Bila je, baje še nekrščena, zaradi izpovedi vere v Kristusa izročena ognju.
Vir