sveta Berlinda iz Meerbeka – devica

BerlindaPri nas  je malo znana, v Belgiji pa zelo češčena in priljubljena svetnica. K njej se zatekajo po pomoč proti raznih bolezni tako pri ljudeh kot domačih živalih. Zaradi tega je zelo priljubljena v poljedelskih krajih. V času binkošti romajo kmetje iz Flandrije, Brabanta in Hainauta na njen grob.
Pb mnogih legendarnih elementih ima njen življenjepis tudi zgodovinsko sprejemljive podatke. Kritično ga je obdelal R. Podevyn. Po teh podatkih se je svetnica rodila nekje v zadnjih desetletjih 9. stoletja. Njen oče je bil Odelar, gospodar Meerbeka v vzhodni Flandriji, njeni materi pa je bilo ime Nona. Okoli leta 880, v času Normanskih vpadov v Flandrijo, je bil Odelar zadolžen, da brani področje med Antwerpnom in Condéjem. V tej vojni je izgubil sina Eligarda, po porazu Normanov leta 891 pa se je okužen z gobavostjo vrnil v Meerbeke. Glede na to, da je bil v takšnem stanju, je zanj pozorno skrbela hči Berlinda, ki je ostala sirota brez matere. Nekega dne je, ne ve se zakaj, vendar gotovo povsem po krivici, Odelar opazil kot, da bi bila njegova bolezen hčerki odvratna. Zaradi tega povsem subjektivnega predsodka jo je razdedinil in vse imetje zapustil samostanu sv. Gertrude, zavetnice Nivellesa.
Prizadeta zaradi teh nadlog, Se je Berlinda zatekla v samostan Moorsel pri Alostu, v katerem je leta živela v skrajni revščini. Ko je v videnju izvedela za očetovo smrt, se je vrnila v Meerbeke, da bi poskrbela za njegov pogreb. Tam je tudi ostala in spet živela v strogosti, molitvi in ljubezni do ubogih, skupaj z nekaterimi ženami, ki so se zbrale okoli nje. Po očetovi smrti je živela še 27 let, umrla pa med letoma 930 in 935, ter bila pokopana v cerkvi sv. Petra v Meerbeku. Takrat je opatija prevzela dobrine iz Meerbeka in pričela spodbujati njeno češčenje. Škof iz Cambraija Autbert II. (960-965) je 30 let kasneje prenesel njene relikvije v novozgrajeno cerkev Svete Marije v Meerbeku. Skrb za to cerkev in svetničin grob je bila zaupana skupnosti šestih redovnic in šestih zakristanov, katere vodi prošt imenovan od opatinje iz Nivellesa. Svetnici pripisujejo številne čudeže. Njeno življenje je ena sama preprostost, prepletena s preizkušnjami, ki jih je hrabro prestala. Globoko katoliški Flamci jo še danes častijo.
Vir

V Meerbeki [mérbeki] (na Brabantskem, v današnji Belgiji), sveta Berlínda, devica, ki je živela skromno in darežljivo v tem mestu.
Vir