sveta Kateri (Katarina) Tekakwita – devica

Kateri Tekakwita»Kateri Tekakwitha se je rodila v današnji zvezni državi New York leta 1656 očetu Mohavku in materi Christian Algonquin, ki ji posredovala smisel za živega Boga.« S temi besedami je sveti oče začel v angleščini predstavitev prve indijanske svetnice ter v francoščini pojasnil: »Pri Kateri naredi na nas poseben vtis, kako je v njenem življenju delovala božja milost in sicer brez kakšne zunanje pomoči ter kako se je pogumno odločila za poklicanost, ki je za njeno kulturo zelo nenavadna.« Papež je predstavitev zaključil s prošnjo: »Sveta Kateri, zavetnica Kanade ter prva indijanka svetnica, izročamo ti prenovo vere med ‘prvotnimi ljudstvi’ ter v vsej Severni Ameriki. Bog blagoslovi ‘prvotna ljudstva’.
Vir

Na misijonsko nedeljo so severnoameriški Indijanci dobili svojo prvo svetnico, kar je po navedbah tamkajšnjih medijev številne romarje iz Združenih držav Amerike in Kanade privabilo v Rim. Skorajšnja indijanska svetnica Katarina Tekakwitha, znana tudi kot ‘lilija Irokezov’, je bila že leta 1980 prva Indijanka, ki je bila razglašena za blaženo. Papež Benedikt XVI. pa je pred desetimi meseci podpisal dekret, s katerim je bil potrjen čudež na priprošnjo Katarine Tekakwitha.
Katarina Tekakwitha se je rodila leta 1656 v kraju Osserneno v današnji ameriški zvezni državi New York. Bila je hči irokeškega poglavarja Kenneronkwe in katoliške Indijanke iz plemena Algonquin po imenu Tagaskouita. Kot deklica je večkrat zavrnila poroko, kar je bilo za Indijanko precej nenavadno. V starosti dvajsetih let jo je leta 1676 krstil nek jezuitski pater. V jezuitski župniji Kahnawake v bližini Montreala se je leta 1679 zaobljubila čistosti in preostanek svojega kratkega življenja posvetila ostarelim, bolnikom in otrokom. ‘Lilija Irokezov’ je umrla 17. aprila 1680.
Kahnawake je danes rezervat, v katerem živi okoli 7.300 irokeških Indijancev. Tam je tudi cerkev, v kateri je pokopana bodoča svetnica. Katoliški Indijanci so si dolga leta prizadevali za njeno svetništvo.
Vir

V Saultu [sóltu] (v provinci Quebec [kebek], v Kanadi), blažena Katarina Tekakwitha, devica, ki se je rodila med Indijanci, in bila krščena na Veliko noč. Trudila se je ohranjati devištvo, ko še ni bila kristjana. Devištvo je darovala Bogu, čeprav je bila nadlegovana z grožnjami in z mnogimi prigovarjanji.
Vir

Iz knjige Svetnik za vsak dan Silvestra Čuka se vsak dan na Radiu Ognjišče prebira o svetniku dneva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.