sveta Marija Bernarda (Verena) Bütler – redovnica in misijonarka

sveta Marija Bernarda (Verena) Bütler - redovnica in misijonarkaMaria Bernarda (Verena) Buetler je imela globoko notranje življenje. Zapisala je, da je pojasniti to, kar čuti, izjemno težko, če ne celo nemogoče. Vstopila je v samostan kapucink Marije Pomočnice v Altstaettnu, a je kmalu začutila poklicanost biti misijonarka. Odšla je v Ekvador. V Chonu je odprla samostan, kjer je bila ambulanta in šola za deklice. Nerazumevanje s samostanom, ki je imel sedež v Altstaettnu, je sestro Mario Bernardo Buetler prisililo, da se je od njega ločila in ustanovila red frančiškanskih sester misijonark Marije Pomočnice. Zaradi preganjanja vernikov ob koncu 19. stoletja pa je bila prisiljena samostan preseliti v Cartageno v Kolumbijo, kjer je leta 1924 tudi umrla.
Maria Bernarda Buetler je prve zaobljube naredila leta 1869, ko se je začel 1. vatikanski koncil, ki ga je sklical papež Pij IX.
Vir

V Cartageni [kartahéni] (v Kolumbiji), blažena Marija Bernarda (Veréna) Bütler, devica, po rodu iz Švice, ki je ustanovila Kongregacijo sester misijonark Frančiškank Marije Pomočnice.
Vir