sveti Beregis – opat

sveti Beregis - opatV Andagi [andádž] (v Ardennah v Avstráziji, v današnji Belgiji), sveti Beregís, opat, ki je prav tam ustanovil samostan redovnih klerikov in mu marljivo načeloval.
Vir

Beregiz, doma iz Condrosa, v bližini Huya v Belgiji, se je izšolal v samostanu sv. Tronda v Limburgu. Po duhovniškem posvečenju je vedno maševal z vživeto predanostjo, zlasti k evharistiji je pristopal v globoki ponižnosti in češčenju. Ob neki priložnosti je bil pri njegovi maši princ, ki po vstopu v cerkev iz ošabnosti ni snel svojega klobuka v znak spoštovanja Najsvetejšega. Ko je to videl Beregiz, je jasno izrazil svoje nestrinjanje tako, da s princem ni izmenjal pozdrava miru. Beregiz je pozneje sicer obžaloval, da je tako izrazil svoje nestrinjanje. Toda njegov edini razlog je bila globoka ljubezen do Boga, zaradi katere je raje tvegal maščevanje posvetnega princa, kot bi spregledal tiho žalitev svetega.
Beregiz je pozneje ustanovil samostan sv. Huberta, kjer je živela skupnost ≫redovnih duhovnikov≪ v škofiji Liege, in ga vodil kot opat. God sv. Beregiza obhajamo 2. oktobra.
Vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.