sveti Marin iz Anazarba – mučenec

Njegovo ime je bilo v Rimski Martirologij dodano leta 1500, pod 8. avgust, pred tem datumom na Zahodu Marin Anazarbus ni bil znan.
Navajajo, da je bil Marin Grk in je živel v Anazarbusu, mestu v Kilikiji v času Dioklecijana (243-313). Ker je bil kristjan, je bil zajet in prepeljan v Tarz pred guvernerja Lysiasa.
Po zaslišanju prič, obljubah in spodbudah za daritev bogovom, je sledila Marinova močna zavrnitev in nato prvi niz mučenja, ki ji je sledil zapor. Naslednji dan je bil ponovitev prejšnjega, sklenjen s smrtno kaznijo in obglavitvijo, ki je potekala zunaj mesta. Njegovo telo so vrgli psom in divjim živalim.
Rimski Martirologij, pravi, da so Marina živega raztrgale divje zveri, medtem, ko grški viri trdijo, da so ga obglavili. Po nenadnem viharju, ki je povzročil veliko zmedo, sta dva kristjana v soseščini vzela ostanke njegovega telesa in jih skrila v jami. Pozneje so jih prepeljali na drug kraj, šest milj od Anazarbusa.
Ime Marino je romanskega izvora in pomeni “, ki spada v morje.”
Njegov god praznujemo 8. avgusta.

Vir

V Tarsu (v Kilíkiji, v današnji Turčiji), trpljenje svetega Marína, starca iz Ainvarze, ki je bil pod cesarjem Dioklecijanom in predsednikom Lízijem obglavljen in njegovo telo je bilo vrženo na ukaz prefekta zverem, da so ga požrle.
Vir