sveti Peter Krizolog – škof in cerkveni učitelj

Peter KrizologZavetnik proti mrzlici in steklini.
Atributi: kelih, hostija ali patena.
Imena: Peter, Pero, Perica, Peran, Perko, Peterček, Petja, Petko; Petra

Zavetnik proti mrzlici in steklini je vzdevek Kriziolog dobil, ker je bil njegov jezik kljub globokoumnosti in učenosti preprost in razumljiv tudi preprostemu poslušalcu.

Leta 431 je postal škof v Raveni, bil pa je tudi velik prijatelj papeža Leona Velikega. Ko je služboval v Raveni je le ta postala metropola zahodnega rimskega cesarstva, mestni škof pa nadškof, tako je Peter prvi nosil ta naslov. V njegovem času se je Ravena zelo razvila. Ko je začutil, da se mu približuje smrt, se je odpravil v rojstno mesto Forum Corneli, da bi tam umrl. Umrl je leta 450.

Njegov grob še danes častijo v stolnici v Imoli. Na upodobitvah je prikazan v škofovskih oblačilih, s kelihom in hostijo ali pateno. Benvenuti ga je prikazal umirajočega pred oltarjem, to podobo lahko vidimo v ravenski stolnici.
Vir

Sveti Peter, s priimkom Hrizolog, ravenski škof in cerkveni učitelj, ki je dobil priimek blaženega apostola. Svojo službo je vršil tako, da je v mrežo nebeškega nauka za vero ujel velike množice, ter jih nasičeval s sladkostjo božjega govora. Njegova smrt je prišla naslednji dan v mestu Imola v Flamíniji.
Vir