sveti starček Simeon – prerok in svetopisemski mož

sveti starček Simeon - prerok in svetopisemski možRojstvo blaženega Simeona, starčka, o katerem beremo v evangeliju, da je sprejel Gospoda v svoje naročje.
Vir

 

25 Bil pa je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ. Pričakoval je Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil nad njim. 26 In Sveti Duh mu je razodel, da ne bo videl smrti, dokler ne bo videl Gospodovega Mesija. 
27 V Duhu je prišel v tempelj. In ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj opravili vse po običaju postave, 28 ga je tudi Simeon vzel v naročje, slavil Boga in rekel:
29 »Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika
po svoji besedi v miru,
30 kajti moje oči so videle tvojo rešitev,
31 ki si jo pripravil pred obličjem vseh ljudstev:
32 luč v razodetje poganom 
in slavo Izraela, tvojega ljudstva.«
33 Njegova oče in mati sta se čudila temu, kar se je govorilo o njem. 34 Simeon jih je blagoslovil in rekel Mariji, njegovi materi: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu nasprotuje, 35 in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src.«
Luka 2,25-35Luka 2,25-35
Slovenian: Ekumenski prevod (1974) - EKU

25 In glej, bil je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ in je pričakoval Izraelove tolažbe in Sveti Duh je bil z njim. 26 Razodeto mu je bilo od Svetega Duha, da ne bo videl smrti, dokler ne bo videl Gospodovega Maziljenca. 27 In po navdihnjenju je prišel v tempelj. Ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj storili po običaju postave, 28 ga je tudi on vzel v naročje, zahvalil Boga in rekel: Zdaj odpuščaš 29 »Zdaj odpuščaš, Gospod, po svoji besedi svojega služabnika v miru; 30 zakaj moje oči so videle tvoje zveličanje, 31 ki si ga pripravil pred obličjem vseh narodov: 32 luč v razsvetljenje poganov in slavo Izraela, tvojega ljudstva.« Simeonovo in Anino prerokovanje 33 Njegov oče in njegova mati sta se čudila temu, kar se je o njem govorilo. 34 In Simeon jih je blagoslovil in rekel Mariji, njegovi materi: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, kateremu se bo nasprotovalo – 35 pa tudi tvojo lastno dušo bo presunil meč – da se razodenejo misli iz mnogih src.« Ekumenska izdaja, © 1974

WP-Bible plugin