sveti Tomaž Garnet – duhovnik, redovnik in mučenec

Sveti Thomas Garnet (1575-1608) je bil kar trikrat zaprt, a ga to ni odvrnila od njegove skrbi za angleške katoličane. Zadnjič so ga aretirali, ko je bil človek, ki je Thomas pri njem prebival, osumljen smodniške zarote, ki naj bi razstrelila parlament.
Thomas je bil po rodu Londončan, njegovi starši so bili katoličani, ki so mu dovolili, da je obiskoval na novo odprti jezuitski kolegij v Saint-Omer v Flandriji. Nameraval je nadaljevati študij v angleškem semenišču v Valladolidu v Španiji, a je ladja s katero se je peljal tja zaradi viharja pristala v Angliji. Thomas in pet drugih s katerimi je bil, so bili aretirani, a jim je uspelo pobegniti in priti v Španijo. Teološki študij je Thomas končal leta 1599, bil nato posvečen v duhovnika in se vrnil v Anglijo.
Šest let je neustrašeno deloval med katoličani in ni hotel sprejeti kraljičine nadoblasti v verskih stvareh. Po zgledu svojega strica Henry-ja Garnet, ki je bil predstojnik jezuitov na Angleškem, se je mladi duhovnik odločil, da tudi sam vstopi k jezuitom. Sprejet je bil septembra leta 1604, a žal ni mogel storiti nič več, saj je ravno takrat padel v zamotano spletko smodniške zarote. Sam je bil sicer nedolžen, a so, ko so iskali Thomas-a Rookwood-a, v čigar hiši je bil takrat, tudi njega aretirali. Rookwood je sicer res sodeloval v zaroti, a Thomas ni o vsej zadevi vedel prav ničesar. Ko iz njega niso mogli izvleči nobene informacije, so tudi zasliševalci prišli do zaključka, da ne more biti vpleten. Poslali pa so ga nazaj v zapor, kjer je ostal sedem mesecev, vse dokler ni bila skupina 47 duhovnikov premeščena v Flandrijo, da bi naredili prostor novim zapornikom. Zagrozili pa so jim s smrtjo, če se vrnejo v Anglijo.
Thomas se je napotil v jezuitski noviciat v Louvasin in tam leto pozneje, 2. julija 1605 izrekel redovne obljube. Septembra se je vrnil v Anglijo, a so ga že po šestih tednih aretirali, saj ga je neki odpadli duhovnik izdal. Poslali so ga v zapor v katerem je že bil prej, pri zaslišanjih pa ni želel dati nobenih informacij. 19. junija 1608 so ga z obtožbo, da je duhovnik po ukazu Rima, odpeljali na sojenje v Old Baily. Edino dokaz tožilstva je bilo pričanje nekoga, ki je trdil, da je videl neko Thomas-ovo pismo, na katerem je bil podpisu dodan napis ‘duhovnik’. Spoznan je bil krivega veleizdaje in obsojen na obešanje. Štiri dni pozneje so ga odvedli na Tyburn, da bi ga usmrtili. Ko je imel, kot je bila navada poslovilni govor, je dejal, da je res duhovnik in jezuit, in da je vesel, da lahko umre za Gospoda. Ob smrti je imel 33 let.
Vir

V Londonu (v Angliji), sveti Tomaž Garnet, duhovnik in mučenec iz Družbe Jezusove, ki je bil posvečen v Valladolidskem kolegiju za Angleže, ter se vrnil v Anglijo. Dvakrat je bil vržen v ječo pod kraljem Jakobom I. in pretrpel mučeništvo v Tiburnu.
Vir