blažena Ana Katarina Emmerich – mistikinja in redovnica

detail of the painting 'The ecstatic virgin Anna Katharina Emmerick' by Gabriel von Max, 1885Ne glede na to, kakšno mnenje ima vernik o njih in kako jih sprejema, so zasebna razodetja, kakršna je imela tudi mistikinja Ana Katarina Emmerich, lahko velika spodbuda za večjo ljubezen do Boga in bližnjega. Po njenem razodetju in natančnem opisu so nad Efezom v resnici odkrili ostanke hiše, v kateri je Marija skupaj z učencem Janezom preživela devet let.
Ime: Ana je hebrejsko svetopisemsko ime in pomeni »ljubkost, milina, milost, ljubezen, molitev«. Katarina pa izhaja iz grščine in se povezuje z besedo kathara »čista«.
Rodila se je 8. septembra 1774 v vasi Flamske, blizu Coesfelda v Nemčiji (Vestfalija),  umrla pa 9. februarja 1824 v Dülmenu, prav tako v Nemčiji.
Družina: Odraščala je v revni, a verni kmečki družini, kjer je bilo poleg nje še devet otrok. Očetu je bilo ime Bernard, materi pa Ana Hillers.
Preizkušnje: Vse svoje življenje je bila krhkega zdravja, borila se je z rahitičnostjo in na koncu obležala v bolniški postelji. Poleg tega je večkrat doživljala tudi nerazumevanje in nasprotovanje zaradi svojih posebnih darov in videnj.
Skupnost: Živijo po redovnih pravilih sv. Avguština. Posvečajo se molitvi, življenju v skupnosti in delujejo na različnih področjih socialnega dela in vzgoje.
Stigme: Konec leta 1812 so se na njenem telesu pojavile stigme Kristusovega trpljenja: na rokah, nogah, prsih in znamenja trnjeve krone na glavi. Takrat je prejela tudi dar, da ni več potrebovala telesne hrane; živela je samo od svetega obhajila in vode.
Darovi: Že zelo zgodaj je bila deležna različnih videnj, mističnih razodetij in zamaknjenj, imela je sposobnost prerokovanja in uvida v duše, lahko je diagnosticirala različne bolezni.
Kreposti: Vse življenje se je veliko posvečala molitvi, zlasti češčenju Najsvetejšega in Marije ter delom ljubezni do bližnjega.
Dela: Nemški pesnik Clemens Brentano, ki se je ob njej spreobrnil, je od leta 1818 zapisoval njena videnja in misli ter jih po njeni smrti izdal knjigi: Žalostno trpljenje našega Gospoda Jezusa Kristusa in Življenje Device Marije.
Zavetnica: Nima posebnega patronata.
Upodobitve: Najpogosteje je upodobljena v temni obleki in z belo ruto povito glavo, ležeča v postelji. V roki drži križ.
Grob: Po smrti so jo najprej pokopali na skupnem pokopališču pred dülmenskimi mestnimi vrati, leta 1975 pa so njene kosti prenesli v kripto cerkve sv. Križa v Dülmenu.
Beatifikacija: Papež Janez Pavel II. jo je 3. oktobra 2004 razglasil za blaženo. V postopku je bil priznan čudež, ko je bila na njeno priprošnjo neka nemška redovnica ozdravljena tuberkuloze.
Goduje: 9. februarja.
Film: S svojimi videnji Kristusovega trpljenja je bila navdih Melu Gibsonu za film Pasijon.
Vir