blažena Ana Kolesarova – devica in mučenka

blažena Ana Kolesarova - devica in mučenkaRodila se je 14. julija 1928 v kraju Vysoká nad Uhom v vzhodni Slovaški in bila krščena naslednji dan. Med letoma 1934 in 1942 je obiskovala osnovno šolo, ki jo je končala z odličnim uspehom. Eno leto pred začetkom druge svetovne vojne, 14. maja 1938, je prejela zakrament svete birme, malo prej pa prvo sveto obhajilo. Ana je odraščala v globoko verni družini ter redno hodila k sveti maši in pogosto pristopala k zakramentom. Ko je imela 13 let, je umrla njena mama in odgovornost za vsa hišna opravila je prešla nanjo, saj je živela z očetom in starejšim bratom.

Ustreljena pred očmi svojega očeta
Vojna z vsemi svojimi krutostmi je zelo spremenila način življenja tega dekleta. Zaradi prodiranja sovjetske fronte proti vzhodu so se v letu 1944 enote nemške vojske umaknile. Anino mlado in lepo življenje je bilo nenadoma uničeno. Šestnajstletno dekle je bilo ustreljeno 22. novembra 1944 v domači hiši, pred očmi svojega očeta.

»Jezus, Marija, Jožef, izročam vam svojo dušo«
Tisti večer se je skupaj s svojo družino in sosedi skrila v klet pred spopadi, ki so potekali na tistem področju. Vendar pa je eden izmed ruskih vojakov vstopil v hišo in odkril njihovo skrivališče. Oče je hčerki naročil, naj pripravi hrano za vojaka, ta pa jo je začel nadlegovati. Ko je videl, da se dekle upira in odločno brani svojo čistost, ji je vojak naročil, naj se poslovi od očeta in brata. Po tem, ko je Ana izrekla besede: »Jezus, Marija, Jožef, izročam vam svojo dušo,« jo je vojak dvakrat ustrelil. Iz strahu zaradi nastale situacije so jo pokopali brez prisotnosti duhovnika.

»Žrtev svete čistosti«
Mašo zadušnico je teden dni zatem, 29. novembra 1944, vodil domači župnik. Med homilijo je poudaril, da je dekle umrlo v Božji milosti, saj jo je malo pred smrtjo sprejel v cerkvi, kjer se je spovedala in prejela sveto obhajilo. Sam župnik je v župnijsko mrliško knjigo kot razlog smrti v opombah zapisal Hostia sanctae castitatis, kar pomeni »žrtev svete čistosti«.

Zgled predvsem za mlade: čistost kot življenjski ideal
Kot poudari postulator postopka za njeno beatifikacijo, je Ana Kolesarova eno izmed mladih deklet, ki so branila svoje devištvo z mučeništvom. Njena zgodba ponovno kaže na pomen čistosti kot življenjski ideal in danes predstavlja zgled predvsem za mlade, da bi mogli ponovno odkriti lepoto resnične ljubezni.

Kard. Becciu mladim: Cerkev ima veliko zaupanje v vas
Na to je v svoji homiliji med beatifikacijo danes spomnil tudi kardinal Angelo Becciu: »Posebej se obračam na vas, dragi mladi, da bi vas spomnil, da ima Cerkev veliko zaupanje v vas. V vas polaga svoje upanje za ponoven razcvet krščanske skupnosti in prenovo družbe. Papež Frančišek je za vas sklical sinodo, da bi odgovorili na vaša pričakovanja o Cerkvi, ki bi bila bolj pristna in  v skladu z evangelijem. To potrebujemo. Po zgledu in priprošnji blažene Ane se potrudite vsak dan z veseljem živeti evangelij, tako v lahkih kot tudi težkih situacijah. Blažena Ana nas uči, da se splača žrtvovati vse za Gospoda, ne da bi kadarkoli v svoji vesti pristali na kompromise.«

Anin zgled spodbuda mladim in tudi zakoncem
»Naučite se premagovati težave v življenju in prizadevajte si ohraniti svoje srce čisto, polno ljubezni, ki se je pripravljeno darovati in je pozorno na potrebe drugih, posebej najšibkejših in najrevnejših. Sprejmite v svoje srce Jezusovo Besedo ter dovolite, da vas le-ta oblikuje: samo Jezus nas lahko nauči, kako resnično ljubiti, saj je On sam Ljubezen. Ne bojte se samih sebe, čustev in tudi skušnjav, ki lahko pridejo. Kristusovo odpuščanje pomaga ponovno pogumno stopiti na pot, tudi po vsakem padcu. Njegova usmiljena ljubezen ozdravi vsako ranjeno srce in ga napolni z resničnim veseljem, da smo lahko pristne priče Božjega kraljestva v svetu. Pričevanje Ane, mučenke čistosti, naj spodbudi tudi vas, zakonci, da bi živeli lepoto nerazvezljive in zveste zveze. Z dobrim se premaga vsako zlo in s Kristusom se premaga vsako zakonsko krizo.«

Odnos z Gospodom največje dobro
Ob koncu homilije pa je prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov dejal: »Dragi bratje in sestre, največje dobro, ki ga moremo imeti v življenju, je  naš odnos z Gospodom. Ana Kolesarova je bila pripravljena na mučeništvo zahvaljujoč njenemu klenemu duhovnemu življenju. Ko gledamo na življenje hčere te ljubljene zemlje in te Cerkve, prosimo, da bi se mogla naša srca navezati na resnične zaklade krščanskih kreposti ter se vsak dan odpraviti iskati najdragocenejši biser, ki je Bog. Ohranimo čistost v svojih srcih, da bi bili blaženi in bi mogli nekega dne gledati Boga.  Skupaj recimo: blažena Ana, prosi za nas!«
Vir