blažena Ana Marija Taigi – gospodinja, mati, tretjerednica in mistikinja

blažena Ana Marija Taigi - gospodinja, mati, tretjerednica in mistikinjaKo je kmalu po spreobrnjenju obiskala baziliko Sant’ Andrea della Valle, je pred razpelom zaslišala Jezusov glas: »Kaj si želiš? Hoditi za Jezusom, ubogim, nagim in zapuščenim od vseh ali pa mu slediti v njegovem zmagoslavju in zmagi? Katerega bi izbrala?« Ana Marija je odgovorila: »Objemam križ mojega Jezusa. Nosila ga bom tako kot on v bolečini in zasramovanju. Ob njegovih rokah bom čakala na prihodnje zmagoslavje in slavo.«
Ime: Krščena je bila kot Ana Marija Gesualda Antonija. Imeni Ana in Marija sta hebrejski, prvo, Hannah, pomeni »ljubkost, milina, milost, ljubezen, molitev«, drugo, Mirjam, pa »tista, ki jo ljubi Bog, gospa«.
Rojena: 28. maja 1769.
Kraj rojstva: Mesto Siena v Toskani, Italija.
Umrla: 9. junij 1837.
Kraj smrti: Rim, Italija.
Družina: Bila je edinka Alojza Giannettija in Marije, roj. Masi. Oče je bil farmacevt in je imel lekarno v Sieni, a je obubožal, zato so se leta 1774 preselili v Rim, kjer si je poiskal zaposlitev kot hišni pomočnik.
Mladost: Šolala se je v zavodu sester sv. Filipa Nerija v Rimu, nato pa opravljala različna dela in bila med drugim tudi šivilja in služkinja ter je s tem preživljala svoje starše.
Zakon: 7. januarja 1789 se je poročila z Dominikom Taigijem, butlerjem pri plemiški družini Chigi. Rodilo se jima je sedem otrok, od katerih so trije umrli še kot dojenčki: Alojz, Peter in Margareta. Preživeli pa so: Kamilo, Aleksander Marija in Zofija. Njen mož je bil pobožen, a tudi zelo grob in nagle jeze. Ana Marija pa je bila lepa, nečimrna in rada v središču pozornosti.
Spreobrnjenje: Nekega dne, pozimi 1790, ko je šla z možem oblečena po zadnji modi in z nakitom čez Trg svetega Petra, jo je v množici prebodel pogled duhovnika Angela Verandija. Ob tem je doživela izredno milost spreobrnjenja in pri njem je opravila življenjsko spoved.
Tretji red: 26. decembra 1802 je v cerkvi svetega Karla Boromejskega na trgu »Quattro Fontane« postala članica svetnega reda Svete Trojice (trinitarcev).
Apostolat: Po spreobrnjenju je začela svojo pot svetosti v zvestem izpolnjevanju vsakdanjih dolžnosti ob molitvi in pokori. Žrtvovala se je za spreobrnjenje grešnikov, zlasti za duše v vicah. Vsak dan je hodila k maši in pri obhajilu doživljala posebne milosti. Vse, kar je imela, je razdajala ubogim in skrbela za bolnike po bolnišnicah, ki so ob njenih dotikih velikokrat čudežno ozdraveli.
Videnja in darovi: Z leti je prejemala vedno več mističnih darov: postala je deležna številnih videnj in razodetij, imela je dar preroštva in jasnovidnosti. Po nasvete so se k njej zatekali tako preprosti ljudje kakor tudi kardinali, plemstvo in trije papeži.
Zavetnica: Gospodinj, mater, družin, žrtev verbalnega in zakonskega nasilja.
Atributi: Sonce, šivalni pribor, škapulir.
Grob: Njeno nestrohnjeno telo počiva v cerkvi sv. Janeza Zlatoustega v četrti Trastevere.
Beatifikacija: 30. maja 1920 jo je za blaženo razglasil papež Benedikt XV.
Goduje: 9. junija
Vir

V Rimu, blažena Ana Marija Taigi [tajdži], družinska mati, ki je od nasilnega soproga stiskana, ostala pozorna oskrbi njega in vzgoji sedmih otrok, ne da bi kdaj opustila duhovno in materialno pomoč revnim in bolnim.
Vir